Bloedarmoede

Alles over een te laag hb

U voelt zich een beetje zwak, heeft last van vermoeidheid en bij inspanning wordt u snel kortademig. U krijgt het advies om uw hb te laten controleren. Dit is een marker voor bloedarmoede en dat zou zomaar uw klachten kunnen verklaren.

We spreken van bloedarmoede (anemie) wanneer er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet voldoende werken. In rode bloedcellen zit hemoglobine (hb), deze stof is nodig om zuurstof van de longen naar andere delen van het lichaam te vervoeren.  Als het hemoglobinegehalte (hb) te laag is, spreken we van bloedarmoede.

Wanneer u bloedarmoede heeft, wordt er minder zuurstof vervoerd. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten, slap voelen en oorsuizen.

Bloedverlies

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van bloedarmoede. IJzergebrek is de meest voorkomende oorzaak, maar zeker niet de enige.

Bloedarmoede kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van acuut bloedverlies  door een ongeluk, operatie of bevalling of chronisch bloedverlies door een hevige menstruatie of een ontsteking of tumor in het maag-darmkanaal en de urinewegen.

Onvoldoende aanmaak

Naast een verhoogd verlies van rode bloedcellen kan het ook zijn dat er onvoldoende bloedcellen worden aangemaakt. Meestal wordt dit veroorzaakt door dat tekort aan ijzer, maar ook een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur kan de boosdoener zijn.

Gebrekkige voeding is in Nederland zelden de oorzaak van bloedarmoede. Wanneer u gezond en afwisselend eet, krijgt u voldoende bouwstoffen binnen om de rode bloedcellen aan te maken. Zwangere vrouwen en kinderen in de groei kunnen wel een toegenomen behoefte hebben.

Er zijn ook aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken. Zo bestaan er aandoeningen die gezond beenmerg verdringen, waardoor de aanmaak van bloedcellen in het gedrang komt (leukemie) en worden er soms te weinig rode bloedcellen in het beenmerg gevormd (aplastische anemie).

Verhoogde afbraak

Een derde oorzaak voor bloedarmoede is een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Dit noemt men ook wel hemolytische anemie. Hierbij worden de bloedcellen voor dat hun normale levensduur (120 dagen) is verstreken al vernietigd. Deze afbraak gaat sneller dan dat het beenmerg de rode bloedcellen kan vervangen.

Van de hemolytische anemie bestaan erfelijke en niet-erfelijke vormen. Voorbeelden van erfelijke vormen zijn sikkelcelziekte en thalassemie. De niet erfelijke vorm ontstaat bijvoorbeeld door een gebrek aan bepaalde eiwitten of door een reactie van het afweersysteem. Malaria, teken of slangengif kunnen ook deze vorm van bloedarmoede veroorzaken.

Behandeling

De behandeling van bloedarmoede hangt af van de aard, de oorzaak en de ernst van de aandoening. Het belangrijkste doel hiervan is om het hemoglobinegehalte weer op peil te brengen, zodat het bloed meer zuurstof kan vervoeren. Dit kan met aangepaste voeding, voedingssupplementen of geneesmiddelen. Bloedverlies tijdens de menstruatie kan bijvoorbeeld verminderen door gebruik van een anticonceptiepil.

Als de bloedarmoede gevolg is van een ziekte, zal ook die ziekte behandeld moeten worden. In sommige gevallen kan de ziekte niet genezen worden en is het doel van de behandeling dus het verlichten van de klachten en het voorkomen van complicaties.

Bij een zeer ernstige bloedarmoede of ernstig acuut bloedverlies worden soms extra rode bloedcellen toegediend doormiddel van bloedtransfusie.

Herstel

Ook het herstel hangt van de oorzaak en de ernst van de bloedarmoede af. De meest voorkomende vormen van bloedarmoede, zoals bij een ijzer- of vitaminetekort, zijn echter goed te behandelen en het herstel zal in veel gevallen niet langer dan een half jaar duren. Meestal is het effect na enkele weken al merkbaar.

4 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 16-11-2019 - 10:52

Bij milde klachten kan bietensap wel helpen: heerlijk, biologisch sap kant en klaar in de supermarkt te krijgen. Met mate, dus iedere dag een klein glaasje. Ook te mengen met bijv. wortelsap, heel smakelijk en gezond. Topsporters nemen het ook!
@Joke Wijnbelt: ja, dat kan, dat komt vaker voor. Ik heb die regels en verbanden al op school geleerd, net als blauwe ogen/blond haar, bruine ogen/rood haar in dezelfde familie, daar zijn regels voor. Staat vast wel op internet.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 16:48

@Ton Ruigrok van
Antibiotica en ook andere medicijnen, zorgen ervoor dat je vitaminen en mineralen kwijtraakt, waaronder ijzer, vitamine B en K. Antibiotica verstoren ook je darmflora. OOk zorgen ze voor verminderde werking van DPP-IV-enzym. Ook doen medicijnen niets aan oorzaken van iemands klachten.
Verder gaat het niet alleen om het ijzer zelf maar ook de opname ervan, waar allerlei andere stofjes voor nodig zijn, zoals magnesium, vitamine B en C, molybdeen en lysine. En sommige stoffen als calcium en fytinezuur verminderen de opname van ijzer.

Door Ton Ruigrok van... (niet gecontroleerd) op wo, 13-11-2019 - 15:41

Ik heb al een paar jaar een te laag hb gehalte 7 nov was het wat opgelopen van 6.1
Naar 7.1 en fat komt pmdat ik dapson 50 mg per dag gebruik omdat ik de ziekte heb van Duhring dermatitus

Door joke wijnbelt (niet gecontroleerd) op zo, 7-9-2014 - 19:36

graag wil ik weten hoe het kan als mijn zus AB negatief en ik heb O negatief ik heb met interesse u verhaal over bloed groepen
vriendelijk groet Joke Wijnbelt