Verdere versoepeling coronamaatregelen vanaf 1 juli

'Bij meer vrijheid, hoort meer verantwoordelijkheid'

Op 25 juni maakte minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie een vervroegde versoepeling van veel coronamaatregelen bekend. Vanaf 1 juli mag er veel meer. Grote groepen mogen weer bijeenkomen, maar de de regel om 1,5 meter afstand te houden, blijft van kracht.

Meer dan 100 personen mag

Nu mogen in de horeca niet meer dan 30 mensen bijeenkomen. Dat zou in eerste instantie pas per 1 september opgerekt worden naar 100 mensen. Dit beleid wordt sneller en ruimer versoepeld: de bovengrens van 100 personen vervalt en dat gaat al in per 1 juli. De uitbater of organisator moet wel bezoekers vragen of ze gezondheidsklachten hebben. Reserveren wordt verplicht, om bij eventuele besmetting contactonderzoek mogelijk te maken. De infrastructuur (paden, sanitair) et cetera moet zo zijn ingericht dat er nergens mensen te dicht op elkaar komen te zitten. Ook dat is een verplichting: je moet kunnen zitten.

Zijn die mogelijkheden beperkt, dan geldt binnen een grens van 100 bezoekers, buiten is die grens 250.
Deze versoepeling maakt het mogelijk dat er weer meer mensen naar bruiloften, uitvaarten en kerkdiensten kunnen. Zingen in de kerk mag nog niet. Zangkoren mogen wel, maar onder specifieke voorwaarden die nog volgen.

Sauna's, sportscholen, casino's

Ook deze gaan eerder open: per 1 juli.  Sekswerkers mogen ook weer aan de slag.

Verpleeghuizen

Verpleeghuizen waar geen coronabesmettingen zijn, kunnen weer volledig open. Hugo de Jonge: "Bezoek hoeft niet meer beperkt te worden.
Samenzijn met naasten, kan weer in goed overleg. Dit is het moment om de ruimte te benutten die er is om elkaar weer te ontmoeten.''

Openbaar vervoer

Alle zitplaatsen in het openbaar vervoer mogen vanaf 1 juli weer worden gebruikt. Op dit moment mag 40 procent van de capaciteit in trein, bus, tram en metro worden gebruikt. Dit geldt ook voor taxi's en buurtbusjes.

Het openbaar vervoer was daarnaast tot nu toe alleen bestemd voor mensen die echt noodzakelijk moesten reizen. Ook die boodschap wordt nu veranderd in: mijd drukte en de spits. Het mondkapje blijft verplicht, net als afstand houden. 

Samen in de auto

Carpoolen mag na 1 juli weer. Er wordt door het kabinet geen limiet gesteld aan het aantal mensen dat samen in de auto kan. Wel wordt gebruik van een mondkapje geadviseerd bij passagiers van verschillende huishoudens.

Sporten

Vanaf 1 juli mag er ook weer 'gewoon' gesport worden in de buitenlucht door amateursporters. Nu geldt daarvoor nog de 1,5 meter afstandsregel, maar die komt te vervallen. Dat zet de deur open naar wedstrijden voor sporten met een zomercompetitie, zoals beachvolleybal en cricket. Voor binnensporten geldt deze versoepeling ook vanaf 1 juli. In de praktijk hebben veel sporten een zomerstop, wat betekent dat veel wedstrijden pas na de zomervakantie, zo rond 1 september, zullen starten.

Wat dit betekent voor fietsen in groepen is nog niet duidelijk. Nu geldt daarvoor nog de regel: maximaal 4 met 1,5 meter afstand.

Middelbare scholen

Deze gaan na de zomervakantie weer volledig open. Leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, maar wel tot docenten.

Cultuur

Theaters mogen weer bezoekers ontvangen, maar ook hier geldt de regel: op 1,5 meter afstand. Dat geldt ook voor gezinnen. Evenementen, zoals festivals kunnen weer, onder voorwaarde dat er zitplaatsen zijn en maximaal 250 bezoekers. De gemeente moet een vergunning verstrekken en kan aanvullende voorwaarden stellen.

Profvoetbal

De KNVB heeft plannen ingediend om vanaf september weer voetbal met publiek in de stadions mogelijk te maken. Publiek zou dan op 1,5 meter afstand van elkaar komen te zitten, wat betekent dat stadions voor ongeveer eenderde gevuld zijn.

Laatste persconferentie

Het kabinet treedt vandaag voor het laatst naar buiten voor een (geplande) persconferentie over corona. Premier Rutte wil op weg naar het ‘nieuwe normaal’ af ‘van het crisissfeertje’, aldus het Algemeen Dagblad. Hierna zal het volk alleen nog ad hoc worden toegesproken, is het plan.