5 leefstijltips in tijden van het coronavirus

Zorg goed voor jezelf: eet gezond en beweeg voldoende

thuis-sporten
Getty Images

Het aantal besmettingen en doden door het coronavirus loopt in ons land in rap tempo op. Helaas is er nog geen geneesmiddel tegen de ziekte COVID-19 die het virus veroorzaakt. Wat je zelf wél kunt doen: goed voor jezelf zorgen, eigenlijk net als altijd. Deze vijf leefstijltips helpen hierbij.

1. Drink voldoende water

Of je nu gezond bent en nergens last van hebt, verkouden bent of misschien toch COVID-19 hebt: je moet altijd voldoende water drinken. Zo'n 1,5 liter water per dag. Bij verkoudheid en/of koorts kun je beter iets meer water drinken om uitdroging tegen te gaan. 

Heb je moeite om zoveel water te drinken? Maak je glaasje water lekkerder door er bijvoorbeeld fruit, groente en/of kruiden aan toe te voegen. Je kunt natuurlijk ook afwisselen met (kruiden)thee en koffie.

2. Eet gezond en gevarieerd

Het beste is om gezond en gevarieerd te blijven eten volgens de Schijf van Vijf. Zo is het advies om minimaal 250 gram groente - hier vallen ook blik- en diepvriesgroenten onder - en twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast vooral volkoren (volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst), minder vlees en meer plantaardig, magere en halfvolle zuivel en dagelijks een handje ongezouten noten. Verder kun je het beste bakken met zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet. 

3. Ga naar buiten 

Nu de lente in zicht is en de zon vaker schijnt, is het heerlijk én gezond om naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, maar houd voor de zekerheid wel minstens twee meter afstand van andere mensen.  (Let op: als je in thuisquarantaine zit, dan gelden hier natuurlijk andere regels voor.)

Door naar buiten te gaan, maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit. Vitamine D bevordert de opname van calcium door het lichaam. Ook is vitamine D van belang voor de weerstand en het goed blijven functioneren van de spieren

4. Doe thuisworkouts

Nu sportscholen dicht zijn, is het belangrijk om thuis nog zoveel mogelijk actief te blijven. De Gezondheidsraad adviseert aan volwassenen en ouderen om minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning te verrichten, verspreid over diverse dagen. Daarnaast is het advies om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Aan ouderen wordt aangeraden om hun workouts te combineren met balansoefeningen. 

Je kunt bijvoorbeeld thuisworkouts doen: deze kun je gewoon zonder gewichten of andere speciale materialen uitvoeren. 

5. Rust uit en slaap voldoende

Goed slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid. Het bevordert onze weerstand en herstel tijdens ziekte. Doe deze periode daarom rustig aan en ga op tijd naar bed. Als je slaapproblemen hebt, dan is het raadzaam om ’s avonds twee uur voor het slapengaan de lichten te dimmen, geen inspannende dingen meer te ondernemen en een warm bad of warme douche te nemen.

Leg ook voor het slapengaan je laptop, tablet of smartphone weg. Waar de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine in ons bloed ’s avonds normaal gesproken stijgt, neemt deze met 23 tot 50 procent af als we nog op beeldschermen met blauw licht kijken. Een blauwfilter installeren kan helpen.

Let op: check voor alle actuele adviezen rondom het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bron 
  • RIVM
  • Voedingscentrum