Medische hulp nodig door corona: dit vergoedt de zorgverzekering

Getty Images

Het coronavirus (COVID-19) verspreidt snel over de wereld en is nu ook in Nederland. Dat roept veel vragen op betreft zorgverzekeringen. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergoeding als je je (preventief) wil laten testen op het coronavirus?

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Krijg ik het uit de basisverzekering vergoed, als ik in quarantaine moet? En ben ik nog wel verzekerd als ik doorgestuurd wordt naar een ander (niet gecontracteerd) ziekenhuis, omdat mijn vaste ziekenhuis vol is? Om mensen hierover meer duidelijkheid te bieden, maakte vergelijkingssite Independer een overzicht van de meest voorkomende vragen en antwoorden over corona en de zorgverzekering.

Ik ben ziek en bang dat ik besmet ben. Wat moet ik doen?

Waarschijnlijk heb je 'gewoon' een verkoudheid of griepje. Wanneer je wel (telefonisch) contact moet opnemen met de huisarts:

  • Als je koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking;​
  • Je de afgelopen twee weken in een gebied geweest waar corona is vastgesteld;
  • Je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Zijn één of meer van bovenstaande punten op jou van toepassing? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts om te bespreken wat je kunt doen.

Houd ook de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de gaten voor alle nieuwste informatie rondom de ontwikkelingen van het corona virus.

Wordt mijn bezoek aan de huisarts vergoed?

Huisartsenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een huisartsenconsult betaal je geen eigen risico. Voor laboratoriumtests wordt het eigen risico wél aangesproken. Laboratoriumtests die aantonen of je besmet bent met het coronavirus, vallen dus wel onder het eigen risico.

Ik wil me preventief laten testen op het coronavirus, krijg ik dat vergoed via mijn zorgverzekering?

Het heeft geen zin om je preventief te laten testen als je geen klachten hebt. Een preventieve coronatest wordt dan ook niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Heb je gezondheidsklachten en vermoed je dat je besmet bent met het virus? Neem in dit geval contact op met je huisarts. Als je huisarts besluit dat een coronatest nodig is, wordt het bloedonderzoek gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Als ik getest moet worden op het coronavirus, krijg ik dan een vergoeding?

De testen van het coronavirus worden onderzocht in een laboratorium. Laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering en krijg je dus inderdaad vergoed. Wel betaal je hier een eigen risico voor. Tenzij je je eigen risico van dit jaar al hebt opgebruikt, natuurlijk

Ik wil nu niet naar het ziekenhuis voor mijn geplande behandeling. Kan ik mijn afspraak verzetten?

Je mag een afspraak in het ziekenhuis altijd verzetten. Ga in overleg.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Gaat die nog door?

Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Houd de website van het ziekenhuis dan in de gaten. Hier vind je actuele informatie en maatregelen voor bezoekers en patiënten.

Heb je klachten die op corona kunnen wijzen en ben je in een risicogebied geweest of ben je in contact geweest met iemand die besmet is met het virus? Blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met het ziekenhuis en met je huisarts.

Ik wil graag naar een ander ziekenhuis voor mijn behandeling. Kan ik overstappen tijdens mijn behandeling?

Als je al onder behandeling bent, kun je dit het beste bespreken met je arts. Dan kan er een goede overdracht plaatsvinden. Heb je een naturapolis of naturapolis (budget)? Let er dan ook op of het ziekenhuis waar je naartoe gaat gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Check hier bij welke ziekenhuizen je terecht kan met jouw zorgverzekering.

Wat als mijn ziekenhuis (gedeeltelijk) gesloten is?

Je ziekenhuis neemt zelf contact op met patiënten die niet meer terecht kunnen. Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, verwijst je in dit geval door naar een ziekenhuis in de buurt. Als het mogelijk is voor de behandeling, kan je gemaakte afspraken in overleg met het ziekenhuis ook  verzetten.

Ik heb een naturapolis, maar het gecontracteerde ziekenhuis in de buurt is vol. Wat moet ik doen?

Met een naturapolis of naturapolis (budget) vergoedt de zorgverzekeraar normaal gesproken alleen de volledige zorgkosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Door het coronavirus dreigen verschillende ziekenhuizen vol te raken. Het kan hierdoor voorkomen dat jouw gecontracteerde ziekenhuis je doorverwijst naar een ander ziekenhuis, waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis blijf je 100% verzekerd en hoef je dus niet zelf bij te betalen.

Ik ben ziek geworden in het buitenland. Worden medische kosten bij het coronavirus in het buitenland vergoed?

Vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Dan is het belangrijk om (telefonisch) contact op te nemen met een (huis)arts of een ziekenhuis.  Zij bepalen dan of je langs moet komen voor een onderzoek. Zo voorkom je dat je andere mensen besmet. De zorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. ‘Spoedeisende zorg’ betekent in dit geval: zorg die niet kan wachten tot je terug in Nederland bent.

Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als je dit niet hebt, betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit je basisverzekering zelf.

Heb je een vakantie geboekt naar een land waar het coronavirus is en wil je deze annuleren? Of ben je al op je reisbestemming en wil je eerder naar huis? Bekijk het overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar.

Wordt ziekenhuiszorg bij het coronavirus vergoed?

Als je in het ziekenhuis ligt met het coronavirus, dan krijg je de zorg in het ziekenhuis vanuit de basisverzekering vergoed. Ziekenhuiszorg valt wel onder het eigen risico. Dat betaal je dus wel zelf. Heb je je eigen risico van dit jaar al opgemaakt? Dan betaal je niks voor de zorg die je in het ziekenhuis krijgt.

Krijg ik mondkapjes en desinfecterende handgel vergoed?

Zelfzorghulpmiddelen zoals mondkapjes en desinfecterende handgel krijg je niet vergoed van je zorgverzekeraar. En: het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel. Mondkapjes helpen namelijk alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt.

Worden medicijnen tegen klachten van het coronavirus vergoed?

Er zijn op dit moment nog geen medicijnen tegen het coronavirus en ook vaccinaties tegen het virus bestaan nog niet. Wel kunnen de symptomen behandeld worden, bijvoorbeeld met koortsverlagende middelen (pijnstillers). Patiënten die erg benauwd zijn kunnen in het ziekenhuis behandeld worden met extra zuurstof. Medicijnen die zijn opgenomen in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste medicijnen die de huisarts of specialist voorschrijft zijn opgenomen in het GVS. Voor sommige medicijnen betaal je wel een eigen bijdrage.

Wordt het vergoed door de zorgverzekering als ik thuis in quarantaine moet?

Voor thuisquarantaine krijg je geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Hier zijn in principe ook geen zorgkosten aan verbonden.

Krijg ik een vergoeding voor quarantaine op mijn verblijfadres in het buitenland?

Als je tijdens je vakantie besmet raakt met het coronavirus, kan het zijn dat je op je verblijfsadres in quarantaine moet. Ook hiervoor geldt dat je hiervoor geen vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar. Je maakt in principe geen zorgkosten. Het kan wel zijn dat je extra kosten moet maken voor je verblijf. Hiervoor krijg je mogelijk een vergoeding vanuit je reisverzekering. Ga bij je reisverzekeraar na of je hiervoor verzekerd bent.

Wordt het vergoed als ik in het ziekenhuis in quarantaine moet blijven vanwege het coronavirus?

Raak je tijdens een ziekenhuisopname besmet met het coronavirus? Om verdere verspreiding te voorkomen worden patiënten met het virus in strikte isolatie verpleegd. Voor de zorgverzekering gelden hiervoor dezelfde regels als bij een reguliere ziekenhuisopname. Ziekenhuisopname wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat alle nieuwste informatie rondom de ontwikkelingen van het virus. Ook is er een speciaal telefoonnummer van de overheid: 0800-1351. Hier krijg je alle informatie over het coronavirus.

De Johns Hopkins universiteit houdt een kaart bij van de verspreiding van het virus over de hele wereld.

Auteur