Vakantie-angst vanwege corona? Zo boekt u zonder risico

Getty Images

Nederlanders stellen massaal het boeken van hun vakantiereis uit. Volgens schattingen wacht tot wel de helft tot de coronacrisis voorbij is. Maar uitstellen hoeft niet altijd, want veel reisbedrijven bieden hun klanten de kans om gratis te annuleren of om te boeken.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

 1. Wie bijvoorbeeld bij een van de ANWB-touroperators heeft geboekt (FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB of Travelhome) naar een gebied waarvoor de code oranje geldt (‘alleen noodzakelijke reizen’) kan kosteloos omboeken of annuleren binnen 30 dagen voor vertrek.
   
 2. Er worden momenteel bijzonder weinig cruisevakanties geboekt. Er zijn namelijk corona-uitbraken op enkele cruiseschepen geweest. De Amerikaanse autoriteiten raden oudere volwassenen daarom aan om niet op cruise te gaan. In Nederland geldt dit advies niet. Vele rederijen hopen geïnteresseerden over de streep te trekken met speciale acties. Wie een cruise boekt met Holland America Line, kan kosteloos omboeken voor een cruise later dit jaar of in 2021. Wie voor 30 april boekt, kan zelfs elk moment gratis annuleren, mits dit een maand vooraf gebeurt. Wie niet annuleert, krijgt extra tegoed voor aankopen aan boord.
   
 3. Rederij Costa Cruises biedt de mogelijkheid om een cruise die tot 1 april plaatsvindt kosteloos te annuleren (minimaal een dag voor vertrek).
   
 4. MSC Cruises biedt de mogelijkheid om een nieuwe boeking tot 20 april voor 50 euro te annuleren (minimaal 60 dagen voor vertrek).
   
 5. Een vaarvakantie met Norwegian Cruise Line die tot 30 september wordt geboekt, mag tot 48 uur voor vertrek worden geannuleerd. De boeker krijgt geen geld terug maar de mogelijkheid om tot 31 december 2022 de cruise alsnog te maken. 
   
 6. Ook worden er veel minder vliegreizen geboekt. Op sommige luchthavens komt de helft van de reizigers niet eens opdagen. Daarom kan iedereen die met KLM of Air France vliegt  tijdelijk zonder kosten omboeken. Dit geldt voor boekingen tot 31 maart en voor reizen met vertrek tot 31 mei. Wie wil, kan ook een tegoedbon krijgen die een jaar geldig is.
   
 7. Ook Emirates en Etihad bieden de mogelijkheid om een nieuwe boeking binnen een jaar kosteloos  om te boeken. En vergelijkbare regelingen bieden de Amerikaanse airlines American Airlines en United Airlines.
   
 8. Hotelketens strijken eveneens over hun hart als gasten willen annuleren. De meeste vergoeden alleen de kosten als een reservering in de meest getroffen landen wordt geannuleerd: China, Zuid-Korea of Italië. Sommige gaan een stap verder.
   
 9. Verhuurplatform Airbnb berekent gasten die tot 1 juni annuleren geen 14 procent boete. In ruil daarvoor krijgt de gast een voucher voor dat bedrag.
   
 10. Wie tot juni een niet-annuleerbaar verblijf bij een Hyatt hotel boekt, mag dat toch annuleren en krijgt Hyatt Bonuspunten die voor een toekomstig verblijf kunnen worden ingewisseld.

Let op! Voor al deze regelingen gelden voorwaarden en beperkingen. Kijk op de website van het bedrijf in kwestie of ga naar je reisbureau voor meer informatie

Auteur