Diabetes en een nieuwe zorgverzekering

Waar moet u op letten als u overstapt?

Getty Images

Meestal maken diabetespatiënten gebruik van medicatie en hulpmiddelen. Het is natuurlijk wel zo prettig als deze vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Daarnaast zien sommige verzekeraars diabetes als een verhoogd risico en daarom kunnen ze beperkingen opleggen of u uitsluiten van bepaalde dekkingen. 

Uw alvleesklier produceert insuline. Dit hormoon activeert uw lichaamscellen zodat ze de brandstof glucose uit uw voeding kunnen opnemen. Als u diabetes heeft, maakt u te weinig of geen insuline aan of uw cellen zijn minder gevoelig voor insuline. Hierdoor komt de glucose de cellen niet in, waardoor het lichaam te weinig energie krijgt en het glucosegehalte in het bloed te hoog is. [ITEMADVERTORIAL]

Er zijn verschillende vormen van diabetes. De bekendste zijn type 1 en type 2. Nederland telt naar schatting 1 miljoen mensen met diabetes, waarvan zo’n 85-90 procent met type 2-diabetes kampt.

Behandeling
Diabetes gaat niet over. De symptomen kunt u gelukkig wel goed behandelen met een dieet of medicijnen, afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte. Diabetes type 1 wordt behandeld met insuline. Ook kunt u de hoeveelheid glucose in uw bloed beïnvloeden door te letten op de hoeveelheid glucose in uw bloed en regelmatig te bewegen. Door de bloedglucose regelmatig te meten komt u erachter wanneer uw bloedglucose stijgt of daalt en kunt u daarop inspelen.

Bij diabetes type 2 worden meestal alleen bloedglucoseverlagende medicijnen gebruikt. Daarnaast is afvallen een belangrijk aandachtspunt bij diabetes type 2: als u afvalt, hoeft u soms geen medicijnen meer te gebruiken.

Zorgverzekering kiezen
Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Voor een aanvullende verzekering mag een verzekeraar u wel weigeren. Veel verzekeraars zien diabetes als een verhoogd risico en daarom leggen ze soms beperkingen op of sluiten ze u uit van bepaalde dekkingen. Zeg uw huidige verzekering dus niet op voordat u zeker weet dat de nieuwe verzekeraar u accepteert.

Insulinegebruikers krijgen hun hulpmiddelen bijna altijd van de zorgverzekeraar vergoed, zoals de teststrips, lancetten, insulinenaalden en bij gebruik van een insulinepomp de insulinepompbenodigdheden. Het aantal teststrips dat vergoed wordt, verschilt per verzekeraar. Slechts enkele verzekeraars vergoeden voldoende teststrips aan mensen met een  intensieve insulinebehandeling. Niet-insulinegebruikers moeten hun hulpmiddelen (grotendeels) zelf betalen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen die voor beide groepen niet vergoed worden, zoals huidverzorgingsproducten, koeltasjes en alcoholdoekjes.

Controleer voordat u overstapt altijd bij de zorgverzekeraar of de zorg, hulpmiddelen of therapie die u nodig heeft daadwerkelijk vergoed wordt. De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) sluit collectieve contracten af met verschillende verzekeraars. Bij deze verzekeraars wordt u als DVN-lid zonder medische keuring geaccepteerd, ook voor aanvullende zorgverzekeringen. De collectieve zorgverzekeringen van DVN bieden bovendien premiekortingen en extra vergoedingen voor mensen met diabetes zoals teststrips, cursussen en vergoeding van het lidmaatschap.

Bron 
  • KiesBeter.nl
  • DVN
  • Rijksoverheid