Zit diabetes type 2 in uw familie?

Praat erover!

Getty Images

Gezond leven is altijd een aanrader, maar wanneer diabetes type 2 voor komt in uw familie heeft u nog een extra reden. U loopt dan namelijk ook meer risico om diabetes te krijgen. Een gezonde leefstijl kan u helpen dat te voorkomen.

Iedereen in Nederland heeft ongeveer 5 procent kans om diabetes type 2 te krijgen. Maar wanneer er sprake is van een erfelijke aanleg, dan loopt u een groter risico.

[ITEMADVERTORIAL]

Erfelijkheidstest
Wanneer u bijvoorbeeld een broer of zus heeft met diabetes type 2, dan verhoogt de kans naar 15 tot 20 procent. Met twee of meer directe familieleden kan deze kans zelfs oplopen tot 75 procent. Doe de erfelijkheidstest om te kijken hoe hoog uw kans is.

Voor iedereen ouder dan 45 jaar met diabetes in de familie is het verstandig om iedere drie jaar bij de huisarts langs te gaan voor een controle op diabetes type 2.

Risico verkleinen
Heeft u een verhoogd risico? Dan is dat geen reden om bij de pakken neer te zitten. Natuurlijk kunt u niet voorkomen dat u alsnog last krijgt van diabetes type 2, zelfs niet als u heel gezond leeft. Maar u kunt wel iets doen om uw risico's te verkleinen.

Uit het SLIM project van de Universiteit Maastricht en verschillende studies in Finland, VS en Nederland is gebleken dat een gezonde leefstijl de kans voor familieleden kan halveren. Probeer bij overgewicht af te vallen, gezond te eten, minstens 30 minuten per dag te bewegen en niet te roken.

En uw kinderen?
Als u diabetes heeft of iemand anders in de familie, zou u uw kinderen en broers en zussen kunnen inlichten over hun risico. Dring de informatie niet op, niet iedereen staat open voor zulke informatie.

Probeer eerst te achterhalen wat ze al weten over dit onderwerp door ze wat vragen te stellen. "Wist je dat je een grotere kans hebt op diabetes als iemand anders in je familie dat heeft?" Wanneer ze hier helemaal niet over willen praten, dan zult u dat moeten accepteren.

Anders kunt u uw familie vertellen wat u ervan weet, een folder geven of verwijzen naar de site www.diabetesfonds.nl.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Diabetes Fonds