Netflix: streaming videotheek

Wat Spotify is voor muziek, is Netflix voor tv-series en films. En de populariteit van deze videostreamingdienst groeit razendsnel.

Videohistorie

Er is veel veranderd in de manier waarop we thuis films kijken. Voor de opkomst van de videorecorder was de kijker nog afhankelijk van wat op Nederland 1 tot maximaal 3 aan oude films te zien was. Voor een actueler aanbod moest men gewoon nog naar de bioscoop. Videotheken zorgden ervoor dat de consument zelf grotendeels kon kiezen wat hij in zijn ‘thuisbios’ wilde kijken. De vervanging van de videoband door de dvd veranderde daar niet veel aan. De filmliefhebber moest altijd nog de deur uit naar de videotheek om de films zelf op te halen en weg te brengen.

Thuisbios-business
In 1997 in de Verenigde Staten haakten de ondernemers Randolph en Hastings in op de immer groeiende thuisbios-business door het bedrijf Netflix op te richten. Hier konden abonnees video’s op dvd, en later blu-ray, huren en via de post thuis laten bezorgen en terugsturen. Dit bleek een enorm succes te zijn.

Streaming
Met het toenemen van de bandbreedte van internet, werd het rond 2007 ook interessant om video’s streaming via internet aan te bieden aan kijkers. Dit type dienst werd bekend als video-on-demand.
Nu, eind 2015, is deze manier van thuis films kijken populairder dan video bekijken vanaf fysieke media als de dvd en blu-ray.

Waarom Netflix?

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een video-on-demand dienst als Netflix? Een voordeel is dat het goedkoper is dan losse films huren en bekijken via de verschillende online videodiensten. Bij bijvoorbeeld Videoland of iTunes huurt u via uw tv of mediaspeler een of meer films voor een beperkte periode. Maar u betaalt dan wel per film een aantal euro: afhankelijk van hoe nieuw de film is.

Abonnement
Netflix gebruikt het abonnementsmodel. Dat wil zeggen dat u voor een bedrag vanaf €7,99 per maand alle beschikbare films en tv-series kunt bekijken zonder beperkingen. Dat is dus relatief goedkoop. Daarbij moet u er overigens wel rekening mee houden dat de nieuwste films meestal niet direct bij Netflix beschikbaar zijn en dat de catalogus met films niet heel uitgebreid is.

Series
Het sterkste punt van Netflix zijn de tv-series. U kunt kiezen uit oudere of nog lopende series, waarbij u bij de oudere series ook meteen alle seizoenen tot uw beschikking heeft. Het zogenaamde binge kijken, waarbij u in uw eigen tempo achter elkaar door een serie kijkt zonder een week te hoeven wachten op een nieuwe aflevering, ligt dus op de loer.

Video-on-demand
Ook bijzonder is dat video-on-demand diensten als Netflix steeds meer in eigen beheer series produceren die (bijna) nergens anders te zien zijn. Het gaat hier vaak om series van hoge kwaliteit zoals House of cards en Daredevil. Ook hierbij hoeft u niet elke week op een  aflevering te wachten. Alle afleveringen van een nieuw seizoen worden in een keer ter beschikking gesteld. De moeite waard voor liefhebbers is dat er bij Netflix ook ruimte is voor kleinere genres zoals filmhuisfilms en documentaires.

Hoe krijgt u Netflix?

Nu digitale televisie en glasvezel of kabel bijna overal beschikbaar zijn, is ook video-on-demand van Netflix voor steeds meer mensen bereikbaar. In de eerste plaats is Netflix te bekijken via mediaspelers, zoals Apple-TV en Chromecast, spelcomputers als PlayStation, de pc, tablet en smartphone of via een smart-tv. Een internetverbinding is daarbij noodzakelijk. Sinds kort wordt Netflix ook langzaam uitgerold bij de tv- en internetprovider KPN en dochterbedrijf XS4all, zodat in de toekomst ook op de televisie met behulp van een decoder naar Netflix kan worden gekeken.

Verschillende abonnementen
Het goedkoopste abonnement kost €7,99 per maand. Het verschil met de iets duurdere abonnementen van €9,99 en €11,99 is dat dat u respectievelijk Netflix op 1, 2 of 4 schermen kunt bekijken en bij de twee duurdere abonnementen ook HD-kwaliteit beschikbaar is. De eerste proefmaand is gratis.

Aanmelden
Om u aan te melden, surft u op uw computer, tablet of smartphone naar www.netflix.nl. Klik op Start uw gratis maand. U kiest een abonnement en maakt daarna een account met uw gegevens aan. Vervolgens kiest u een betaalmethode: onder andere iDEAL en creditcards zijn daarvoor te gebruiken.

Online diensten
Als u eenmaal uw account heeft aangemaakt, gaat u op het apparaat waarmee u Netflix wilt bekijken naar de online diensten (of downloadt de app voor op de pc of mobiele apparaat). Kies Netflix en vervolgens Aanmelden en voer uw toegangsgegevens in. Voortaan krijgt u nu direct toegang tot Netflix en kijkt u de films en series wanneer u wilt.