Opnemen van tv

Met het uitgebreide aanbod van tv-zenders is de kans groot dat u regelmatig een programma wilt opnemen om dat later terug te kijken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor opnemen van de tv.

Opnemen op een dvd-recorder

De dvd-recorder was lange tijd de vervanger van de videorecorder, maar dvd’s beginnen hun populariteit steeds meer te verliezen door de opkomst van de harde schijf-recorders voor het opnemen van video. Een dvd-recorder is te vergelijken met een dvd-brander in de computer. U kunt er informatie mee op een beschrijfbare dvd (dvd-r of dvd-rw) zetten, om die op een later tijdstip af te spelen. Dvd-recorders zijn gericht op het opslaan van video-, foto- en geluidinformatie en daarom ook specifiek bedoeld voor opnemen vanaf de televisie, niet de computer.

Standaard wordt een beschrijfbare enkelvoudige dvd gebruikt, met een inhoud van 4,7 gigabyte (GB). Er zijn ook dual layer (dl) recorders waarbij 8,5 gigabyte op een dual layer (dubbele laag) dvd opgenomen kan worden. Dual layer dvd’s zijn duurder dan dvd’s met een enkele laag. Hoeveel uur video er op een dvd van 4,7 GB past, is afhankelijk van de beeldkwaliteit. Bij de hoogste beeldkwaliteit past er ongeveer een uur op. Bij een matige kwaliteit tot 8 uur.

U kunt met dvd-recorders ook audio van hoge kwaliteit opnemen en afspelen.
De beste kwaliteit video is op te nemen met een Blu-ray recorder. Hierop kunt u op HD-kwaliteit (High-definition) opnemen en afspelen. Dit heeft alleen zin als u ook digitale televisie in HD-kwaliteit kunt ontvangen en dus opnemen. U betaalt aanzienlijk meer voor een Blu-ray recorder en de bijbehorende schijfjes.
 

Opnemen op een harde schijf

Bijna alle moderne dvd- of Blu ray recorders hebben ook een harde schijf. Hierop kan direct beeld en geluid worden opgenomen van tv zonder dat u een beschrijfbare dvd nodig heeft. De voordelen van zo’n ingebouwde harde schijf zijn: u kunt video's weer makkelijk wissen, u kunt video's later op dvd branden en u kunt tegelijkertijd video opnemen en ondertussen een andere video-opname bekijken. Met de functie timeshift is zelfs het begin van een film al te bekijken terwijl het einde nog wordt opgenomen.

De standaard grootte van een harde schijf in een dvd-recorder is 160 tot 250 GB. Ook hier geldt weer: des te hoger de beeldkwaliteit, des te meer ruimte de video inneemt.
Er zijn ook recorders met alleen een harde schijf zonder dvd-recorder. Deze worden Personal Video Recorder (PVR) of Digitale Video Recorder (DVR) genoemd. De zogenaamde media- of settopboxen, die u vaak bij een abonnement van een kabelaanbieder kunt huren of kopen, zijn ook van dit type. Een nadeel van alleen opnemen op een harde schijf, is dat de schijf vroeg of laat vol raakt en u opgenomen tv-programma’s zult moeten verwijderen of overzetten naar een externe harde schijf als daarvoor een aansluiting aanwezig is.

Als de dvd-recorder of PVR niet is voorzien van een eigen tuner, dan kunt u alleen programma’s opnemen vanaf het kanaal waarnaar u op dat moment kijkt. Wilt u ondertussen liever ook andere kanalen bekijken, dan moet het opname-apparaat voorzien zijn van een eigen digitale tuner. Gewoonlijk zult u nog wel een smartcard van de tv-aanbieder nodig hebben om het tv-signaal te kunnen opnemen.
 

Opnemen op een tv

Er zijn tegenwoordig een aantal tv’s -onder andere van Samsung en Panasonic- waarbij u met de tv zelf kunt opnemen. De beelden kunnen hierbij worden opgenomen op een ingebouwd geheugen, een USB-stick of een externe harde schijf, afhankelijk van het model tv.

De mogelijkheden hierbij zijn wel beperkt. Zo worden de opgenomen programma’s versleuteld opgeslagen zodat ze niet kunnen worden afgespeeld op een andere tv. Ook kunt u tijdens het opnemen niet naar een ander tv-kanaal kijken omdat de televisies voorzien zijn van slechts een tuner. De opnamefunctie wordt dan ook voornamelijk gebruikt om een tv-programma tijdens de uitzending tijdelijk te pauzeren en later weer verder te kunnen bekijken.
 

Bij uw tv-aanbieder opnemen

Een bijzondere mogelijkheid is het opnemen van programma’s bij uw tv-aanbieder. Bijvoorbeeld KPN biedt deze optie aan bij tv-abonnementen. Het voordeel hiervan is dat u geen apart opname-apparaat met een tuner, harde schijf en smartcard meer thuis hoeft te hebben. De opname wordt op apparatuur bij de tv-aanbieder opgeslagen en kan via de tv-verbinding later bij u thuis worden afgespeeld. Aangezien de opname bij de aanbieder wordt opgenomen, kunt u ondertussen rustig een andere tv-kanaal bekijken.

Mocht u vergeten zijn een tv-programma op te nemen: kijk dan eens bij de functie Uitzending gemist van uw tv-provider. Steeds meer tv-stations -ook commerciële- bieden de mogelijkheid aan om eerder uitgezonden programma’s te bekijken.

4 Comments

Door R de Vries (niet gecontroleerd) op vr, 20-7-2018 - 14:04

Ben op zoek naar een tv met ingebouwde twin tuner en interne hd, waarmee digitaal kijken en opnemen van ander kanaal mogelijk is.
De enige die ik gevonden heb is de Losse bild 5.55 alleen die prijs na inruil oude flatscreen 500 retour is 3649 euro en dus behoorlijk prijzig. Heb het toestel bij winkel gezien en is er 1 met heel simpel bedienbare afstands bediening. Helaas tijdens mijn zoektocht blijkt dat zowel een aantal winkels en sites mij niet kunnen adviseren vanwege gebrekkige kennis of beweringen die anno 2018 achterhaald zijn. Heb maar 1 winkelier gevonden met kennis van zaken want de beste man rade mij tvs met twintuner en opname op USB schijf af omdat die nogal eens problemen geven. Hopelijk hebben mensen die hetzelfde zoeken als ik hier iets aan want is dus moeilijk om even een TV te zoeken die dit kan en nee ik werk niet bij Loewe en heb er niets mee te doen, was moeilijk te vinden deze info daarom deel ik dit.

Door R de Vries (niet gecontroleerd) op vr, 20-7-2018 - 14:01

Ben op zoek naar een tv met ingebouwde twin tuner en interne hd, waarmee digitaal kijken en opnemen van ander kanaal mogelijk is.
De enige die ik gevonden heb is de Losse bild 5.55 alleen die prijs na inruil oude flatscreen 500 retour is 3649 euro en dus behoorlijk prijzig. Heb het toestel bij winkel gezien en is er 1 met heel simpel bedienbare afstands bediening. Helaas tijdens mijn zoektocht blijkt dat zowel een aantal winkels en sites mij niet kunnen adviseren vanwege gebrekkige kennis of beweringen die anno 2018 achterhaald zijn. Heb maar 1 winkelier gevonden met kennis van zaken want de beste man rade mij tvs met twintuner en opname op USB schijf af omdat die nogal eens problemen geven. Hopelijk hebben mensen die hetzelfde zoeken als ik hier iets aan want is dus moeilijk om even een TV te zoeken die dit kan en nee ik werk niet bij Losse en heb er niets mee te doen, vond deze info en deel het.

Door Gerrit (niet gecontroleerd) op wo, 13-12-2017 - 11:20

Kijk op marktplaats.nl of je daar een dvd speler op de kop kunt tikken.

Door Jeanette (niet gecontroleerd) op wo, 2-8-2017 - 15:53

Ik heb geen digitale tv en dus ook geen abonnement waar zon box bij zit. Ik heb ook geen nieuwe tv waar het op zit. Wat ik had was een Dvd recorder, werkte prima, maar helaas heeft hij nu de geest gegeven en ik kom er nu dus achter dat ze niet meer te krijgen zijn, dus wat nu? Hoe kan ik nu simpel een programma of film van tv opnemen en wat heb ik nodig zonder bergen met geld kwijt te zijn en dan ook graag simpel ben geen technisch wonder bvd