Eerste zorgpremie fors hoger

Getty Images

Zoals gebruikelijk is DSW de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2024 bekend heeft gemaakt. DSW verhoogt de premie met 138 euro voor het hele jaar, dat is 11,50 euro per maand. Dat is de grootste stijging van de zorgpremie sinds 2006. De basisverzekering kost bij DSW volgend jaar 149 euro per maand.

DSW noemt als belangrijkste reden voor de premieverhoging een verdere stijging van de kosten  van de zorg. Deze kostenstijging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de stijging van de loonkosten van zorgpersoneel en door de toenemende vraag naar zorg.

Bij de bekendmaking van de premie meldde DSW dat ze de komende overstapperiode geen extra reclame maken om meer verzekerden naar DSW te krijgen. Ook werkt DSW al jaren niet meer samen met vergelijkingssites. Volgens DSW hebben deze sites het afgelopen jaar van zorgverzekeraars ongeveer zestig miljoen euro ontvangen voor overstappende verzekerden.

Overstappen

De ervaring leert dat de premie van DSW richtinggevend is voor de premies van grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. De afgelopen jaren maakten deze grote concerns pas op het allerlaatste moment hun premie bekend. Naar verwachting zal dat dit jaar ook zo zijn. Dit jaar jaar moeten de premies uiterlijk 12 november bekend zijn. Verzekerden kunnen dan tot eind van het jaar de zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Dit laatste kan tot eind januari.

Zorgtoeslag

Uit de onlangs gepresenteerde Miljoenennota blijkt dat de maximale zorgtoeslag in 2024 lager wordt dan in 2023. Voor alleenstaanden gaat de maximale zorgtoeslag omlaag van 154 euro per maand naar 127 euro. Voor gezinnen daalt de zorgtoeslag van 265 euro naar 243 euro per maand. Bij die daling moet worden aangetekend dat in 2023 de zorgtoeslag tijdelijk is verhoogd. Vergeleken met 2022 is de maximale zorgtoeslag wel gestegen: 16 euro per maand voor een alleenstaande en 32 euro per maand voor een gezin.
 

Auteur 
  • Perry van Dijk