Rode Kruis wil EHBO-les voor alle scholieren

Alle middelbare scholieren moeten EHBO-les krijgen. Dat vindt het Rode Kruis. De hulporganisatie is samen met een groep artsen een petitie gestart om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

17 procent van de bevolking heeft volgens het Rode Kruis een geldig EHBO-certificaat. Er zijn wel scholen waar EHBO-les gegeven wordt, maar dat zijn er veel te weinig vindt de hulporganisatie.

"Helaas horen we regelmatig verhalen van kinderen die vertellen dat hun ouders onwel werden", zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik tegen de NOS. "Ze wisten niet wat ze moesten doen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan. Door dit soort lessen te organiseren zorg je ervoor dat uiteindelijk de hele Nederlandse samenleving beter voorbereid is op noodsituaties."

Scholieren zouden moeten leren hoe ze moeten reanimeren, hoe ze moeten handelen als iemand een brandwond heeft en hoe ze een ernstige bloeding moeten stoppen. De lessen zouden gegeven kunnen worden door speciale instructeurs en medici.

Als de petitie 40.000 keer ondertekent is, moet de Tweede Kamer erover praten. De petitie kun je vinden op de website van het Rode Kruis: https://www.rodekruis.nl/campagnes/petitie-ehbo-in-het-onderwijs-2/

Bron(nen):