Eten langs het water in Utrecht

Deze week gaan we in de provincie Utrecht op zoek naar leuke eetgelegenheden aan het water.

Het is bijna niet voor te stellen, maar als u ter hoogte van Vreeland aan de Vecht de drukke A2 verlaat, is het slechts vijf minuten rijden naar een pittoresk plekje. Hier bevindt zich in een monumentaal pand restaurant-hotel De Nederlanden. Het restaurant wordt bestierd door chef-kok Wilco Berends en maître Inge Boer en is de trotse bezitter van een Michelinster. Dit schept bepaalde verwachtingen en de ambiance, de service, de wijn en het eten voldoen hier ruimschoots aan. Van de amuses en de gazpacho, tot de snoekbaars uit de Vecht, het piepkuiken met eendenlever en de dessertamuse; het zijn allemaal bijzondere combinaties die een avond bij De Nederlanden een beleving maken.

Bij een plek aan het water hoort respect voor al het goede dat de zee en de rivieren te bieden hebben. Daarom koken ze bij De Parel van Vreeswijk met vis afkomstig uit de duurzame visserij en seizoensvissen. Ook met hun andere producten gaan ze bewust om, zelfs met de koffie. Die is namelijk gecertificeerd door de Rainforest Alliance. Mooie producten leveren doorgaans ook mooie gerechten op. Een blik op de kaart zal u daar direct van overtuigen. Daarop prijken gerechten als zeeduivel karbonaadjes met knolselderijcrème, crispy bleekselderij en saus van piccalilly. Maar ook Albacore Tonijn op één zijde gegrild met saffraanrisotto, schaal en schelpdieren, in tempura gefrituurde groenten en basilicum beurre Blanc. Een verplicht adresje voor de (milieubewuste) visliefhebber dus!

Zoals de naam doet vermoeden hebben ze bij De Pronckheer in Cothen nogal wat om trots op te zijn. Ze beleven er groot plezier aan om met mooi producten verrassende gerechten in elkaar te toveren. Wat te denken van een salade van gekookte kreeft, Hollandse garnalen en verse kokkels uit de Waddenzee aangemaakt met rozenbottelmayonaise? Als u op het terras aan het water zit en plotseling behoefte krijgt om de omgeving te verkennen dan kan dat! Stap gewoon in een kano en maak een tochtje door het gebied waar het restaurant zijn producten vandaan haalt.

Vijf maal eten langs de rivieren:

 

Missing media-item.

Voor u geselecteerd door IENS

 

 

Bron 
  • www.IENS.nl