PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Het Beter Leven keurmerk: wat betekenen die sterren?

Tegenwoordig is veel vlees in de supermarkt voorzien van een Beter Leven-keurmerk, van die stickers van de Dierenbescherming die aangeven hoe 'diervriendelijk' uw aankoop is. Maar wat betekent zo'n ster nou concreet? Veel mensen weten dat niet. Wij hebben het op een rij gezet!

Het driesterrensysteem Beter Leven helpt volgens de Dierenbescherming de consument bij het maken van een "diervriendelijke" keuze. In 2016 lagen er zo'n 4.000 vleesproducten in de winkel met één of meer van deze sterren. In 2016 steeg het aantal dieren dat wordt bijgehouden onder het Beter Leven-systeem naar 26 miljoen. In 2015 waren dit er nog 20 miljoen. Maar wat beteken die sterren nu concreet in? Een mooi overzicht van hoe diervriendelijk die producten daadwerkelijk zijn.

Leefomstandigheden van dieren met 1 ster gelden ook voor dieren met meer sterren, tenzij anders aangegeven.

Runderen

1 ster:
- Deze dieren hebben 5,4 vierkante meter ruimte in hun stal. Deze zijn voorzien van een zachte ligplaat van stro of rubber. Daglicht is verplicht. De dieren lopen 5 maanden per jaar, 8 uur per dag buiten. Kalveren blijven 3 maanden bij de moeder. In de normale veehouderij worden kalfjes vaak via een keizersnede gehaald, omdat ze gefokt zijn om dikkere billen te hebben. Deze 'ster'-kalveren niet. Castratie van de mannetjes vindt alleen plaats als ze jonger zijn dan 2 maanden, met verdoving en pijnbestrijding. In de gangbare veehouderij castreert men onverdoofd. Transport naar de boerderij is maximaal 12 uur, naar de slacht 4 uur. Deze limieten bestaan niet in de gangbare veehouderij.

2 sterren:
- Runderen met 2 sterren hebben 6,6 vierkante meter beschikbaar. Ze lopen zes maanden per jaar buiten, gedurende minimaal twaalf uur per dag.

3 sterren:
- Runderen met drie sterren hebben 8,6 vierkante meter per dier. Zij lopen minimaal zeven maanden en twaalf uur per dag buiten.

Varkens

1 ster:
- Deze varkens hebben een meter vierkante ruimte, in plaats van de gebruikelijke 0,8. De dieren hebben afleidingsmateriaal tot hun beschikking. De staart van de varkens wordt ingekort, maar blijft langer dan in de gangbare houderij. Castreren is bij de dieren met één ster verboden. De maximum transportduur voor biggen is zes uur en voor varkens acht uur.

2 sterren:
- Deze varkens hebben 1,1 vierkante meter ruimte beschikbaar. Er is ook een overdekte uitloop. Inkorten van de staarten is verboden. Bij dieren met een twee- en driesterren-keurmerk is castratie NIET verboden, omdat zij eerder in de pubertijd komen door hun meer natuurlijke levensomstandigheden.

3 sterren:
- Varkens die op biologische wijze worden gehouden, krijgen maarliefst drie Beter Leven sterren. Deze varkens hebben 1,3 vierkante meter leefruimte. Er is een overdekte uitloop en drachtige zeugen mogen rondlopen in het weiland. Biggetjes blijven minimaal 42 dagen bij de moeder, twee keer zo lang als in een standaard varkenshouderij.

Legkippen

1 ster:
- De kip leeft met maximaal acht andere kippen op een vierkante meter. Ze hebben een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht. Er zijn strobalen waar de kippen kunnen zitten aanwezig. Er ligt vers stro, houdkrullen en zand zodat kippen kunnen scharrelen. Ook zijn er stenen waar kippen de snavel aan kunnen scherpen en de nagels vijlen. Totale groep van de kippen is maximaal 6000 hennen. De snavels van de kippen met één Beter Leven-ster worden wel gekapt, maar minder ver dan bij kippen zonder ster.

2 sterren:
- Deze kippen brengen bovendien minimaal 8 uur per dag buiten door. Deze buitenlocatie is voorzien van beschutting zoals bomen, struiken en camouflagenetten, iets wat bij minder hoog scorende bedrijven ontbreekt. Ook zijn er 'daglichtplaten' aanwezig in de stal, want een natuurlijk dag- en nachtritme schijnt een positief effect te hebben op het welzijn van de kip. Ook bij deze kippen worden de snavels gekapt.

3 sterren:
- Dit zijn de zgn. 'biologische' kippen. Per vierkante meter leven 6,7 hennen. Snavelkap is verboden.

Vleeskuikens

1 ster:
- Kuikens die zijn bestemd voor consumptie mogen per 12 dieren op 1 vierkante meter leven. Op een normale boerderij is dit 18 per m2. Er is een overdekte uitloop. Alleen langzamer groeiende rassen zijn toegestaan, geen 'plofkippen' die in korte tijd worden vetgemest.

2 sterren:
- Deze kippen gaan na 56 dagen naar de slacht, in plaats van de gebruikelijke 35 tot 42 dagen. Het transport naar het slachthuis mag maximaal 3 uur duren, in de gangbare houderij is dit maximaal 24 uur, wat de dieren meer stress oplevert.

3 sterren:
- In deze categorie zitten slechts tien kippen op 1 vierkante meter. Bovendien hebben ze vier vierkante meter vrije uitloop naar buiten. Ze gaan pas na 70 dagen naar de slacht.

Bron: Nu.nl