Restaurantbranche lanceert eigen reserveringssite

Getty Images

U kent vast IENS wel: de bekendste reserveringssite van Nederland. Volgens veel restauranthouders is de site te machtig geworden, en daarom komt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu met een eigen website: 'Bookdinners'.

Uit onvrede over de hoge kosten en 'macht' van reserveringssite IENS komt de restaurantbranche met een eigen, concurrerende site. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceerde op maandag 8 januari 'Bookdinners' op de Horecava-beurs. Er zijn zo'n 2000 restaurants bij aangesloten.

IENS is de populairste reserveringssite in Nederland, maar restauranthouders betalen voor reserveringen via site. Per reservering per persoon bedraagt de afdracht 1,50 euro of 2 euro, afhankelijk van het pakket. Als je als consument dus via IENS een etentje voor vier reserveert, betaalt het restaurant daarvoor 8 euro aan de site. Plus een maandelijks abonnement van 29 of 69 euro bij.

De nieuwe website van KHN biedt een betere deal voor restaurants. Tot juli is hij gratis, daarna betalen ze alleen een vast bedrag van 15 euro per maand. Er zijn geen kosten bij reserveringen. De site heeft volgens KHN dan ook geen winstoogmerk. Een aanlokkelijke regeling voor de restauranthouders dus, maar hoe zit dat met de consumenten?

"Bestaande platforms als Iens hebben goed werk gedaan. Restaurants hebben ook geprofiteerd van IENS", zegt Bernadet Naber van KHN. "Maar we zien dat de macht van platforms steeds groter is geworden en de voorwaarden steeds verder verslechteren. Zo krijgen restaurants niet het e-mailadres van mensen die via IENS reserveren, waardoor ze via die weg niet aan klantenbinding kunnen doen. Bookdinners is een antwoord op de klachten van restaurants."

Met andere woorden: 'Bookdinners' geeft in tegenstelling tot IENS wel degelijk het e-mailadres door aan het restaurant waar u reserveert, waarna deze de klant kan bestoken met reclame onder het mom van 'klantenbinding'. Voor de horeca ongetwijfeld een betere deal dan wat IENS biedt, maar als consument kun je hier grote vraagtekens bij zetten. Als u een restaurant een groter deel van de marge gunt, is overstappen op Bookdinners aan te raden. Maakt u zich zorgen om uw privacy, dan lijkt IENS vooralsnog toch de betere optie.

Auteur 
  • David de Wilde