Rijstwijzer

Over de smaak en eigenschappen van twaalf rijstsoorten

Getty Images

Rijst wordt wereldwijd verbouwd, zelfs in Europa. In het noorden van Italië liggen bijvoorbeeld uitgestrekte rijstvelden waar risottorijst wordt verbouwd. Elk rijstras heeft z’n eigen smaak en eigenschappen. In onderstaand overzicht: twaalf ­rijstsoorten. Mét culinaire tips van Marijke Sterk.

Basmatirijst

Een geurige en smakelijke rijst uit Pakistan en India met een droge korrel. ­“Lekker bij curry’s en andere Indiase gerechten”, zegt Marijke Sterk. “Ook bij gekruide stoofgerechten met lams- of rundvlees.”

Dessertrijst

Bekend van de rijstebrij, deze rondkorrelrijst die veel vocht opneemt en na het koken vochtig en plakkerig blijft. Recept van Marijke Sterk: “Roer in stukjes gesneden abrikozen door de gare rijst, bestrooi met suiker en laat de suiker onder de hete grill lichtbruin kleuren.”

Langkorrelrijst

Een droogkokende rijst met een lange, slanke korrel. ­Surinaamse rijst, pandanrijst en basmatirijst zijn lang­korrelige rijstsoorten.

Meergranenrijst

Een mengsel van witte rijst, zilvervliesrijst en wilde rijst aangevuld met gepofte tarwe en gerst. Lekker bij vegetarische gerechten, maar ook met vlees, vis en groenten. Marijke Sterk: “Ook heerlijk in een herfstsalade met stukjes appel, druiven, grof gehakte noten en een dressing op basis van appelazijn en olijfolie.”

Pandanrijst

Geurige, langkorrelige rijst die na het koken een beetje vochtig blijft. “Daardoor combineert deze soort heel goed met Indonesische, Thaise en Vietnamese gerechten”, weet Marijke Sterk. Wordt ook wel jasmijnrijst of Thaise rijst genoemd.

Risottorijst

De verzamelnaam voor verschillende rijstsoorten die worden gebruikt voor het Italiaanse gerecht risotto. De bekendste is arboriorijst. De rijst wordt in bouillon gekookt en moet tijdens het koken geregeld worden omgeroerd om aanbranden te voorkomen. Smeuïg en romig van smaak.

Rondkorrelrijst
Getty Images

Blijft na het koken vochtig. Wordt dan ook vooral gebruikt voor risotto, nagerechten en sushi. Kenmerkend is de ovale bolle korrel.

Snelkookrijst

Deze rijst is voorgestoomd en heeft daardoor een kortere bereidingstijd. Ideaal als je snel een maaltijd op tafel wilt zetten!

Surinaamse rijst

Smakelijke droogkokende rijst met een extra lange korrel. Marijke Sterk: “Heel geschikt voor allerlei hartige gerechten, wokmaaltijden en Surinaamse specialiteiten als kip-masala.”

Sushirijst

Bevat van nature veel zetmeel en is daardoor na het koken lekker kleverig. “Deze licht plakkerige rijst kan makkelijk met stokjes gegeten worden en is dus een prima keuze als je een Aziatische maaltijd wilt serveren”, aldus Marijke Sterk.

Wilde rijst

Is eigenlijk geen rijst. Het zijn de zaden van een gras dat verwant is aan rijst. De lange zwarte korrels hebben een nootachtige smaak. De kooktijd is langer dan die van witte rijst, namelijk 50-60 minuten. Recept van Marijke: “Verwerk deze rijst eens in een salade met graansoorten als quinoa of boekweit. Of schep gekookte wilde rijst met wat geraspte limoenschil en bosui door gekookte witte rijst voor een spannend bijgerecht.”

Zilvervliesrijst

Deze soort, waar het vliesje nog omheen zit, wordt ook wel bruine rijst genoemd. Voller van smaak en voedzamer dan witte rijst en daarom gebruik je er minder van. Zilvervliesrijst bevat veel ­vitaminen en mineralen. “Ook prima te verwerken in salades”, tipt Marijke Sterk.

Tip! Bij veel gerechten met aubergine is rijst een uitstekende metgezel.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine