Kifid lost helft klachten op via bemiddeling

Kifid heeft vorig jaar 3223 klachten van consumenten tegen hun financieel dienstverlener inhoudelijk behandeld. Bijna de helft, 1481 klachten, is opgelost via bemiddeling of schikking. In 1175 klachten is een uitspraak gedaan. Bijna 200 keer kreeg de consument gelijk, zo'n 900 keer kreeg de financieel dienstverlener gelijk.

Dit meldt het Kifid in het jaarverslag over 2020. Klachten die zijn opgelost door schikking of bemiddeling gaan over schadeverzekeringen (30 procent), bank- en hypotheekzaken (29 procent), financieel intermediairs (25 procent) en levensverzekeringen (15 procent).

Uitvaartverzekering
Meer dan 100 klachten gingen over de uitvaartverzekering van Yarden. In drie zaken oordeelde de Geschillencommissie dat Yarden de voorwaarden van de natura-uitvaartverzekering mocht wijzigen vanwege de slechte financiële situatie. Consumenten met een vergelijkbare klacht zijn daarna gebeld. Er is uitgelegd wat die uitspraak voor hen betekent. Een flink deel van de consumenten heeft daarop de klacht ingetrokken.

Doorlopend krediet
Diverse klachten gingen over het rentepercentage op een doorlopend krediet. In 2021 heeft de Commissie van Beroep in drie zaken uitspraak gedaan: de rente voor de consument moet in verhouding blijven met de rente in de markt. Als de rente te hoog is, dan moet de bank de te veel betaalde rente terugbetalen. Op basis van deze uitspraak zal de Geschillencommissie dit jaar soortgelijke klachten beoordelen.

Het Kifid noemt klachten over online-oplichting schrijnend. Het nare is dat een klant zelf geld overmaakt, zodat er juridisch weinig aan deze vorm van oplichting te doen is.