Kinderen krijgen weinig financiële verantwoordelijkheid

Ouders lijken vaker de geldzaken van hun kinderen over te nemen. Meer dan de helft van de ouders betaalt de volledige kosten van kleding, schoenen en smartphone van kinderen tussen 12 en 18 jaar.

Dit blijkt uit het Nibud Scholierenonderzoek 2016. Alle scholieren tussen de 12 en 18 jaar hebben een smartphone. Een op de vijf scholieren betaalt de verbruikskosten, gemiddeld 15 euro per maand, helemaal zelf. 61 procent van de ouders betaalt alle kosten van de mobiele telefoon, tegen 54 procent drie jaar geleden. Scholieren geven maandelijks 41 euro uit aan kleding en schoenen. Slechts 14 procent betaalt alles zelf. Drie jaar geleden was dat nog 18 procent. Kleding wordt nu door 56 procent van de ouders volledig betaald. Drie jaar geleden was dat 48 procent.

Afspraken

Scholieren praten met hun ouders over geld en ze worden geholpen met budgetteren en sparen. Bijna een derde van de scholieren die zakgeld ontvangen, heeft daar echter geen afspraken over gemaakt met de ouders. Bij scholieren die zak- en kleedgeld krijgen heeft veertien procent niet gesproken over de hoogte van het bedrag.

Bron(nen):