Dit is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld

Advertorial

Wat u moet weten over parkinson

Illustratie van hersenverbindingen
ParkinsonNL

Parkinson. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Een meedogenloze ziekte die levens voorgoed ingrijpend verandert. Maar wist u dat deze ongeneeslijke ziekte de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld is?

De cijfers

Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. In 2020 telde Nederland 63.500 mensen met parkinson. In de periode 2015-2040 zal het aantal mensen met parkinson naar verwachting fors toenemen (56 procent!). Vooral in landen met veel industrie, zoals Nederland groeit het aantal patiënten snel. De ziekte treft zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Bij ongeveer 30 procent van hen uit de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar. Een aanzienlijk aantal mensen is onder de 50 of zelfs 40 jaar.

Wat is de ziekte van parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson sterven onder andere de hersencellen in de zwarte kern langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig dopamine aan. Dopamine hebben we nodig als 'boodschapper' in de hersenen. Deze stof maakt dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Raakt dit proces verstoord, dan heeft dat een grote invloed op onze manier van leven. De ziekte van Parkinson begint vaak met slechter kunnen ruiken, moeite met de stoelgang (obstipatie), onrustige bewegingen tijdens het dromen en somberheid. Daarna nemen de klachten toe en die verschillen per mens.

Parkinson en parkinsonisme

Parkinson is overigens de verzamelnaam voor zowel de ziekte van Parkinson als parkinsonismen. Hoewel de ziekte van Parkinson en parkinsonismen vergelijkbare symptomen kunnen vertonen, is er behoorlijk wat verschil in de oorzaak en het verloop. Een van de grootste verschillen zit in het verloop van het ziektebeeld. De progressie van de ziekte van Parkinson verloopt over het algemeen trager dan bij parkinsonisme, wat binnen 5 tot 12 jaar dodelijk is. Mensen met de ziekte van Parkinson reageren over het algemeen beter (en ook langduriger) op medicatie en treden bepaalde complicaties (zoals vallen) pas later in de ziekte op.

De oorzaken 

De ziekte van Parkinson heeft niet één oorzaak. Daar zijn wetenschappers het wereldwijd over eens. We weten dat er verschillende oorzaken zijn en die hebben invloed op elkaar. Bij sommige mensen is de ziekte van Parkinson erfelijk. Bij atypisch parkinsonisme is de ziekte meestal niet erfelijk. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat pesticiden, oplosmiddelen en luchtverontreiniging parkinson kunnen veroorzaken. Neuroloog Bas Bloem stelt dat blootstelling aan gifstoffen in de omgeving potentiële risicofactoren zijn voor parkinson en verband houden met de aanhoudende toename van de verspreiding van de ziekte. 

Lees ook: 6 vragen aan Bas Bloem

Nog niet te genezen en te voorkomen

We krijgen steeds meer kennis en inzicht in de oorzaken van parkinson. We kunnen de ziekte nog steeds niet voorkomen en genezen maar we kunnen de symptomen al beter behandelen. Zo weten we bijvoorbeeld dat een gezonde leefstijl (gezond eten, goede nachtrust en voldoende bewegen) een positieve invloed heeft op de symptomen van parkinson.


Op dit moment is parkinson nog niet te genezen en te voorkomen. Parkinson stoppen begint met onderzoek, innovatie en voorlichting. Om dit te bereiken, start en stimuleert ParkinsonNL  nieuwe samenwerkingen en fondsenwerving om meer onderzoek mogelijk te maken. Lees daar meer over.