Met contant geld naar de bank, is dat verdacht?

De opbrengst van uw bezittingen

 
Ik heb na jaren mijn postzegelverzameling verkocht. Nu zit ik ineens met 8.000 euro aan contanten. Als ik het geld naar de bank breng, wordt dat dan als verdacht beschouwt? En kan ik een naheffing van de belastingdienst krijgen omdat ik de verzameling nooit als vermogen heb opgegeven?

Uw postzegelverzameling hoorde niet tot uw vermogen. Dan zouden alle mensen hun schilderijen, sieraden en andere waardevolle bezittingen steeds moeten laten taxeren en opgeven bij de belasting. Dat is geen doen, dat hoeft dus niet. Nu u uw verzameling te gelde hebt gemaakt, behoort de opbrengst natuurlijk wel tot uw vermogen.

Ongebruikelijk en mogelijk verdacht

U kunt het geld rustig naar de bank brengen en op uw rekening laten zetten.  Dagelijks ontvangen banken miljoenen euro’s aan contanten.  Maar ik begrijp wel wat u bedoelt. Ook dagelijks proberen mensen met stortingen crimineel geld wit te wassen. Maar een contante betaling wordt pas boven de 15 000 euro als verdacht beschouwd. In dat geval moeten ze de storting melden bij de FIU-Nederland,  omdat de transactie ‘ongebruikelijk en mogelijk verdacht’ is. Neemt u wel uw  identiteitsbewijs mee. FIU is een centraal meldpunt, dat jaarlijks meer dan 200 000 verdachte stortingen controleert om het witwassen van geld en terrorisme tegen te gaan.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door T. Smit (niet gecontroleerd) op za, 4-1-2020 - 12:02

Volgens mijn bank moeten zij al melding maken van een verdachte transactie vanaf
€ 2.500,- Klopt dit anno 2020?

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 2-7-2019 - 01:06

Kanker nederland