Waarom is overboeken van spaargeld zo lastig?

Ik wil met mijn spaargeld weg bij Fortis/ABN Amro, maar moet dan eerst een tegenrekening openen. Mag een bank wel zulke drempels opwerpen? Zo is het een heel gedoe.

Getty Images

Ik wil mijn spaargeld weghalen bij Fortis/ABN Amro en laten overmaken naar een Rabo-spaarrekening. Nu blijkt dat niet zomaar te gaan: Ik moest eerst een tegenrekening openen, waarop ze het geld zouden storten en vervolgens kan ik over het tegoed beschikken. Is dat normaal? Ik mag het geld wel contant opnemen en vervolgens naar de andere bank brengen, maar dat doe ik natuurlijk niet.

Door al het negatieve nieuws uit de bankensector hebben veel mensen inderdaad de neiging hun spaargeld over meerdere banken te verdelen, liefst in partjes van 38.000 euro. Dat is het bedrag dat De Nederlandsche Bank (DNB) vergoedt als een bank over de kop zou gaan. De klanten ‘sjouwen met hun geld’ zoals het in bankkringen genoemd wordt, maar het is natuurlijk niet verstandig om dat letterlijk te doen.

Bij de ABN is het inderdaad mogelijk om te sparen zonder bij die bank direct een tegenrekening te openen. Om dat laatste begrip kort toe te lichten: een tegenrekening is een lopende bank- of girorekening die op exact dezelfde naam staat als de spaarrekening. Via de tegenrekening kan geld naar de spaarrekening worden gebracht of er weer van af worden gehaald.

Regels zijn omslachtig

Is zo’n rekening bij de ABN niet verplicht, bij andere banken zoals de Postbank of de Rabobank is dat wel het geval. Gevolg daarvan is dat je geen tegenrekening bij de ABN hebt als je het geld wilt weghalen en laat die dan wel weer verplicht zijn. Omslachtig misschien, maar zo zijn de regels daar. Er zit voor u dus niets anders op dan een tegenrekening te openen. Daarvoor moet u zeker naar een bankkantoor om u te legitimeren. Soms zijn er ook kosten aan verbonden. Vanaf die tegenrekening kunt u het geld naar een andere bank sluizen.

Auteur