Aansluitingen op een digitale televisie

Er zijn nogal wat verschillende aansluitingen te vinden op een digitale televisie. U vindt ze aan de achterkant van de tv, maar ook aan de zijkant of zelfs voorkant. Hieronder ziet u een kort overzicht van de mogelijke aansluitingen.

Wat is wat?

Beeld en geluid analoog

Coax (RF) - Bekend als de aansluiting voor de kabel van kabeltelevisie.

Composiet - Een eenvoudige aansluiting voor tulpstekkers. Laagste kwaliteit.

S-Video (ook bekend als S-VHS) - Een ronde stekker met meerdere pinnetjes. Biedt beeld en geluid gescheiden aan en heeft een hogere kwaliteit dan Composiet. De televisie moet wel S-Video kunnen verwerken. Het is eventueel mogelijk via een schakelaar S-Video om te zetten naar Scart.

Scart - De bekende brede stekker die op alle moderne tv's past. Een veel gebruikte verbinding voor het overbrengen van hoogwaardig beeld en geluid.

Componenten – Bestaat uit drie kabels. Herkenbaar aan de tulpstekkers (cinch). Alleen bestemd voor beeld. Geluid moet via aparte kabels worden overgebracht. Hoge kwaliteit.

Beeld en geluid digitaal

HDMI - In tegenstelling tot de andere verbindingen, bedoeld voor digitaal beeld en geluid. Geeft een zeer hoge kwaliteit. Bij voorkeur altijd te gebruiken bij digitale tv’s.

DVI - Bedoeld voor het doorgeven van digitaal beeld, zonder geluid. Daarom minder gebruikt dan HDMI.

Audio

Tulp (cinch) - Eenvoudige analoge aansluiting voor geluid. Wordt op deze manier los van het beeld overgebracht.

Optisch - Geluid wordt via lichtsignalen (LED) overgezonden, los van beeldsignalen. Dit zorgt voor een storingsvrije overdracht. Vooral gebruikt voor verbinding met apparaten als een dvd-speler of een gewoon surround homecinema systeem. Niet bruikbaar voor HD-surround. Daarvoor is HDMI nodig.

Computer, andere apparatuur en netwerk

USB -  Bekend van de computer. Bedoeld voor het lezen vanaf digitale fotocamera's en USB-sticks. Hiermee kunt u foto’s direct op tv bekijken en eventueel software van de tv upgraden.

VGA - Bekend als oudere aansluiting voor computerbeeldschermen. Hiermee kunt u de televisie gebruiken als alternatief beeldscherm voor uw computer.

LAN - Wordt gebruikt om een tv direct aan te sluiten op een bedraad thuisnetwerk. Hiermee wordt het mogelijk om de tv te verbinden met internet. Op steeds meer tv’s kunt u zo direct gebruik maken van toepassingen met internet, zoals het bekijken van video’s op YouTube of het updaten van de firmware van de tv. De firmware is de software die de tv bestuurt en allerlei functies mogelijk maakt.

WiFi/WLAN - Maakt het mogelijk de televisie aan te sluiten op een draadloos thuisnetwerk. Zie verder LAN.

WiDi - Maakt het mogelijk andere apparaten die voorzien zijn van WiDi, draadloos aan te sluiten op de tv. Bijvoorbeeld een mediaspeler.