PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Aanvullende uitkering moet doorlopen tot pensioen

Het is niet juist dat een aansluitende werkloosheiduitkering stopt  bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd, als de AOW leeftijd voor de betrokkene verhoogd is tot ten minste 67 jaar. Die uitkering zou door moeten lopen tot de AOW- eeftijd.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens. Een man die sinds 1976 in dienst was bij achtereenvolgens het ministerie van Defensie en de Nationale Politie kreeg in 2011 eervol ontslag wegen ziekte. Hij kreeg een aanvulling op zijn WW en na de WW-periode een aansluitende uitkering. De duur daarvan is afhankelijk van het arbeidsverleden, maar zou hoe dan ook eindigen bij bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. In dit geval zou de man zijn maximale uitkeringsduur niet bereiken op zijn 65ste.

Zonder uitkering
Door de verhoging van de AOW-leeftijd naar ten minste 67-jaar zou de man twee jaar lang zonder uitkering en zonder AOW zitten. Hij wilde daarom dat de uitkering zou worden verlengd, omdat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Zijn uitkering zou worden gestopt omdat hij 65 jaar wordt, voordat de maximale duur is bereikt. Jongere ambtenaren krijgen wel een aansluitende werklosheidsuitkering gedurende de volledige looptijd.

Het College meende dat er geen rechtvaardiging is voor de grens van 65 jaar, nu de AOW-leeftijd is verhoogd. Het stopzetten van de uitkering over een aantal jaren is daarom een verbonden onderscheid op grond van leeftijd. Volgens het college zou de uitkering moeten doorlopen tot de AOW-leeftijd.

Bron: www.mensenrechten.nl

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Ad Koolmees (niet gecontroleerd) op di, 6-12-2016 - 13:22

Mijne heren,

Het betreft de tegemoetkoming van de minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aan de voormalige militairen en burgermedewerkers van Defensie voor
een hogere compensatie voor het AOW-gat.

Ik heb zelf altijd in het bedrijfsleven gewerkt ( 40 jaar ).
Heb mij daar ook voor de volle 100% ingezet.
Zit nu in de zelfde situatie als de oud defensie medewerkers, AOW gat van 9 maanden.
Ben pas 65 jaar geworden.
Moet de komende tijd totdat ik 65 en 9 maanden ben van ongeveer €700,- rondkomen. (Pensioentje)
Mijn huur is nu ongeveer €550,-
Blijft dus ook niet veel geld over om van rond te komen.
Ik ben ook Nederlands staatsburger en heb dan toch ook dezelfde rechten als de oud militairen?
En dan toch ook recht op dezelfde compensatie?
Op deze manier wordt mij vind ik onrecht aan gedaan?
Is er misschien een ook een Ministerie die voor mij zo een zelfde compensatie kan geven.
Als ik een brief hierover naar den Haag schrijf wordt ik denk ik toch niet gehoord.

Door Ed Josso (niet gecontroleerd) op ma, 10-10-2016 - 15:29

Helemaal mee eens dat de aansluitende uitkering tot de feitelijke opgetrokken AOW gerechtigde leeftijd zou moeten doorlopen. Het is beslist onredelijk dit niet te doen, want dan meet de overheid met twee maten.