De spaarrente in 2015

Getty Images

In 2014 is de spaarrente gedaald naar een historisch laag punt. Wat doet de spaarrente in 2015?

De historisch lage spaarrente
In 2014 leek er geen einde te komen aan de reeks rentedalingen. De ene na de andere bank verlaagde haar spaarrente. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemiddelde spaarrente in 2014 is gedaald van 1,47% naar 1,25%.

Bekijk de actuele spaarrente >>

Waarom is de spaarrente laag?
De lage spaarrente is grotendeels te wijten aan het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Om ons meer te laten uitgeven wordt lenen aantrekkelijk gemaakt en sparen onaantrekkelijk. Op deze manier hoopt de ECB de economische crisis te bezweren. Voor banken is het duur om geld te stallen bij de ECB en dit rekenen de banken door aan hun klanten in de spaarrente.

De spaarrente in 2015
Voor 2015 verwachten we geen verhoging van de spaarrente. De ECB heeft aangegeven het huidige rentebeleid voort te zetten. Daarbij zijn er plannen om het huidige pakket aan noodmaatregelen uit te breiden. De kans is dus groot dat de spaarrente in 2015 verder daalt.

Een spaarrente onder 1%
Het zou zomaar kunnen dat de spaarrente in Nederland onder de grens van 1% duikt. Bij Rabobank, ABN AMRO en ING is de sparrente op dit moment rond 1 %. Van de grootbanken hoeven we alvast geen concurrentie te verwachten.

Concurrentie van kleinere spaarbanken
We vestigen onze hoop daarom op de kleine spaarbanken. Neem bijvoorbeeld LeasePlan Bank. Deze online specialist in sparen heeft geen dure filialen en pinautomaten en kan hierdoor een hogere spaarrente bieden. LeasePlan Bank is daarbij 100% Nederlands en valt onder het depositogarantiestelsel. Het kan interessant zijn om uw spaargeld (deels) te verplaatsen voor een hogere rente.