Energie wordt snel duurder, driejarig contract soms het best

Gas en licht worden met de dag duurder. De vaste tarieven voor gas lagen sinds 2015 niet zo hoog als nu en de vaste tarieven voor stroom staan op het hoogste punt sinds 2019. Dat blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Pricewise.

Bij het kiezen van een energieabonnement heb je eigenlijk drie keuzes: variabele tarieven (die twee keer per jaar wijzigen), een jaar vast en drie jaar vast. Die variabele tarieven stegen per 1 juli al met gemiddeld 25 procent. Ook de vaste tarieven volgen die trend: die zijn sinds juni al met 10 procent gestegen. Dat komt allemaal omdat het inkopen van energie op de korte termijn nu heel duur is.

Een- of driejarig contract

Dat is deels het gevolg van het koude en natte voorjaar. Daardoor zijn de gasvoorraden geslonken en dat drijft de prijs op. Maar ook de aantrekkende economie heeft voor consumenten een negatief effect op de energieprijzen. Meer bedrijvigheid betekent namelijk meer vraag naar energie, waardoor de prijzen stijgen.

De gevolgen daarvan merk je nu ook als je een abonnement voor een of drie jaar wil vastzetten. Volgens Pricewise is het voor het eerst sinds zij het bijhouden zo dat je misschien wel voordeliger uit bent als je een contract afsluit voor drie jaar in plaats van een jaar. Dat komt omdat het voor energieleveranciers inmiddels goedkoper is om energie in te kopen voor de langere termijn dan voor de korte termijn.

Wat is het beste?

Gaan de vaste tarieven omlaag? Dan ben je goedkoper uit met een eenjarig contract (met welkomskorting). Maar blijven de tarieven hoog of stijgen ze nog verder? Dan is een driejarig contract de meest voordelige keuze.

Op dit moment zijn de verschillen nog beperkt. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar aan stroom en 1500 kuub gas betaal je in een Noord-Hollandse mediastad nu bij de goedkoopste aanbieder voor een eenjarig contract 2.138 euro per jaar. De goedkoopste aanbieder van een driejarig contract rekent 2.108 euro per jaar.

Maar het kan alsnog zo zijn dat bij een en dezelfde aanbieder het driejarig contract alsnog duurder uitpakt voor de consument dat de eenjarige verbintenis. Dat komt vooral door de welkomstkortingen. De prijzen liggen per afgenomen hoeveelheid energie namelijk bij vrijwel alle leveranciers het laagst bij een driejarig contract, maar wie ieder jaar overstapt profiteert weer extra van de welkomstkortingen.

Wil je ook jaarlijks besparen op energiekosten zonder moeite te hoeven doen? Meld je eenmalig aan bij Plus Kostenservice. Je krijgt dan ieder jaar een mooie deal in je mailbox. Kijk voor alle details op pluskostenservice.nl.

Bron: RTL Nieuws