PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Energierekening bestaat vooral uit belasting

Belasting maakt op dit moment bijna de helft van de energierekening uit. In de komende drie jaar zal dat nog meer worden, omdat de heffing Opslag Duurzame Enerige (ODE) zal stijgen van zestig euro per jaar naar tweehonderd in 2020.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise.nl. De ODE werd in 2013 ingevoerd om windparken op zee en andere groene energie projecten te realiseren. In dat jaar bedroeg de heffing voor een gemiddeld huishouden iets minder dan tien euro. Nu is dat zestig euro. De totale bijdrage van alle Nederlandse huishoudens is dit jaar 678 miljoen euro. Voor 2020 heeft het ministerie van Economische Zaken 2,3 miljard begroot. Dat komt neer op ongeveer tweehonderd euro per huishouden.

Compensatie

De kostprijs voor gas en stroom maakt voor een gemiddeld huishouden ongeveer 35 procent van de energierekening uit. Zo'n twintig procent van de rekening is voor transport en de rest, 45 procent, is belasting. Een gemiddeld gezin betaalt nu zo'n 775 euro energiebelasting per jaar. Acht jaar geleden was dat nog ruim 225 euro. Ter compensatie krijgen alle huishoudens een vaste aftrekpost van 373 euro. Deze subsidie wordt op de jaarrekening verrekend met de stroomprijs.

Bron(nen):