Europees kampioen pinnen

pinnen
Getty Images

Finnen en Nederlanders pinnen aan de toonbank aanzienlijk vaker dan andere Europeanen. Het gaat daarbij om pinnen met een betaalkaart, smartphone of smartwatch.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Europese Centrale Bank (ECB). Finnen en Nederlanders rekenen nog één op de vijf toonbankbetalingen contant af. Gemiddeld in de gehele eurozone is dat drie op de vijf betalingen. Duitsers, Italianen en Spanjaarden rekenen bovengemiddeld vaak contant af.

Hoewel contant geld dus het meest gebruikte betaalmiddel is in de eurolanden, is het gebruik van cash de afgelopen jaren wel flink gedaald. In 2016 werd nog bijna tachtig procent van de kassabetalingen afgrekend met contant geld. Nu is dat zestig procent. Ook de totale waarde van de kassabetalingen in contant geld is gedaald: van 54 procent in 2016 naar 41 procent in 2022. 

De ECB constateert dat de coronapandemie de daling mogelijk heeft versterkt omdat er in veel eurolanden restricties of waarschuwingen van kracht waren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 
Ondanks de dalende trend in het gebruik van contant geld hechten consumenten juist meer waarde aan cash betalingen. In 2019 zei 55 procent van de consumenten dat zij het belangrijk of heel belangrijk vonden om met contant geld te kunnen betalen. Drie jaar later is dat gestegen naar zestig procent. In Nederland ligt dat percentage met 46 procent een stuk lager. 
 

Auteur 
Bron 
  • Dnb
  • Betaalvereniging