Geldkwesties september 2014

Getty Images

Krijg ik zelf aangebrachte verbeteringen aan mijn huurwoning vergoed? In welk land betaal ik erfbelasting van een buitenlandse erfenis? Wat is de opzegtermijn van mijn krant? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u in de geldkwesties van deze maand.

Bijstand versus erfenis

Mijn dochter heeft een bijstandsuitkering. Mijn man en ik willen haar daarom onterven, want als ze een erfenis krijgt, wordt haar bijstandsuitkering stopgezet. Ze heeft natuurlijk wel recht op haar legitieme portie. Móet zij die opeisen?

Ja. Uw dochter moet voor de bijstand haar best doen om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Dat betekent onder andere haar legitieme portie opeisen als die situatie zich voordoet. Als zij dat niet zou doen, kan de gemeente oordelen dat uw dochter een onnodig beroep op de bijstand blijft doen. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van haar uitkering.
Hetzelfde is het geval als u uw dochter niet onterft en zij de erfenis weigert. Ook dat kan gevolgen hebben voor haar uitkering. Constructies waarbij de erfenis later wordt uitgekeerd, kunnen ertoe leiden dat de gemeente een deel van de bijstandsuitkering terugvordert. Aan de andere kant: uw dochter krijgt de erfenis of haar legitieme portie pas in handen als u en uw echtgenoot zijn overleden. Mogelijk heeft uw dochter tegen die tijd eigen inkomsten en is de bijstandsuitkering voor haar verleden tijd.

Buitenlandse erfenis

Mijn zuster die een aantal jaren in Spanje woonde, is onlangs overleden. Zij was weduwe en had geen kinderen. Mijn broer en ik erven van haar. Moeten wij erfbelasting in Nederland of in Spanje betalen?

Dat hangt ervan af. Als uw zuster korter dan tien jaar in het buitenland woonde, dan betaalt u erfbelasting in Nederland volgens de Nederlandse regels. Woonde zij langer in het buitenland, dan bent u hier geen erfbelasting verschuldigd. Wel moet u dan erfbelasting betalen in het land waar uw zuster woonde, in Spanje dus.

Welk inkomen vóór AOW?

Mijn man is gepensioneerd en ik werk parttime. Ik wil nog dit jaar stoppen met werken. Dan kan mijn man een AOW-partnertoeslag aanvragen en kunnen we samen van zijn pensionering genieten. Maar stel dat hij komt te overlijden als ik nog geen AOW ontvang, op welk inkomen kan ik dan rekenen?

In elk geval gaat u een nabestaandenpensioen ontvangen van het pensioenfonds van uw man. Hoeveel dat is, kunt u navragen bij het betreffende pensioenfonds. Op een nabestaandenuitkering (ANW) naast uw nabestaandenpensioen hebt u waarschijnlijk geen recht. Hiervoor moet u namelijk voor meer dan 45% arbeidsongeschikt zijn, een kind onder de 18 verzorgen of voor 1 januari 1950 geboren zijn. Als het nabestaandenpensioen onvoldoende is en u geen vermogen hebt, dan kunt u een beroep doen op de bijstand tot u recht hebt op AOW.

Opzegtermijn krant

Ik wil mijn krantenabonnement opzeggen. Klopt het dat de opzegtermijn drie maanden is?

Nee. De krant mag een abonnement stilzwijgend verlengen met een periode van maximaal drie maanden. In die periode kunt u het abonnement niet stopzetten, maar wel opzeggen. Dan stopt het aan het eind van die drie maanden. De opzegtermijn is één maand. Dat betekent in de praktijk dat u het abonnement in de eerste twee maanden van een nieuwe abonnementsperiode moet opzeggen, om het aan het eind te laten stoppen. Bij kranten en tijdschriften die minder vaak dan eens per drie maanden verschijnen, is de opzegtermijn maximaal drie maanden.

Huurwoning verbeterd

Ik woon in een goedkope huurwoning, waarin ik op eigen kosten allerlei verbeteringen heb aangebracht. Krijg ik van de verhuurder hiervoor een vergoeding als ik verhuis?

Waarschijnlijk niet. De verhuurder is namelijk niet verplicht u een vergoeding voor de verbeteringen te betalen, tenzij dat onredelijk is. Dat is het geval als de verbeteringen in de woning blijven, u de kosten nog niet (volledig) hebt terugverdiend, zoals bij isolatie, én als de verhuurder voordeel heeft van uw verbeteringen. Kortom, het hangt dus sterk van de situatie af. Wil de verhuurder geen vergoeding betalen terwijl de woning wel meer waard is geworden, dan zult u naar de rechter moeten stappen om uw gelijk te krijgen

Aanvraag bewindvoering

Mijn moeder krijgt steeds meer moeite met het bijhouden van haar financiën. Ik denk dat het beter is als iemand die verantwoordelijkheid van haar overneemt. Hoe regel ik dat?

Om te beginnen moet u voor het aanvragen van bewindvoering naar de kantonrechter. De taak van een bewindvoerder is het regelen van de financiële zaken, waarbij de kantonrechter toezicht houdt. Uw moeder kan de bewindvoering zelf aanvragen, maar een familielid kan dat ook doen. De rechtbank heeft hiervoor speciale formulieren. Voor deze procedure hebt u geen advocaat nodig, wel moet u griffierechten betalen. In principe kan de kantonrechter iedereen tot bewindvoerder aanwijzen. Er kunnen ook twee personen tot bewindvoerder worden benoemd.

Schuld geërfd?

Ik heb enkele jaren geleden een vriend geld geleend. Onlangs is hij overleden. Zijn enige dochter is erfgenaam en zij wil het geleende geld niet terugbetalen omdat er geen geld in de nalatenschap zit. Mag dat?

Nee. De dochter erft alle bezittingen én schulden van haar vader als zij de erfenis heeft aanvaard. Dat betekent dan ook dat zij de lening aan u moet aflossen.
Dat er te weinig geld in de nalatenschap is, doet daar niets aan af. Zij heeft de schuld geërfd, dus zij is daar nu verantwoordelijk voor.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine