Moeite met klaarkomen? 6 tips voor een beter orgasme

Advertorial

Getty Images

Kunt u moeilijk of helemaal niet klaarkomen? U bent niet de enige. Waar zo'n 95 procent van de mannen klaarkomt tijdens de seks, ligt dat percentage voor de vrouwen een stuk lager. En de overgang met bijbehorende hormoonschommelingen helpt daar niet aan mee. Maar er zijn manieren om het krijgen van een orgasme makkelijker te maken.

Volgens Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers heeft een op de vier Nederlandse vrouwen 'regelmatig of vaker' geen orgasme tijdens een vrijpartij. In andere onderzoeken zijn de cijfers nog hoger. Condoomfabrikant Durex spreekt zelfs over ruim de helft van de vrouwen die zelden of nooit klaarkomt tijdens de seks. Moeilijk of niet kunnen klaarkomen is dus een herkenbaar probleem voor veel vrouwen. Angst de controle te verliezen of niet genoeg kunnen ontspannen spelen vaak mee. Maar er kan ook een fysieke oorzaak zijn, een drogere vagina door de overgang of medicijngebruik bijvoorbeeld. Als u minder snel opgewonden wordt, of vrijen zelfs pijn gaat doen door drogere slijmvliezen, gaat een orgasme krijgen niet vanzelf. Zes tips om makkelijker tot een hoogtepunt te komen:

1. Ken uw lichaam

Het klinkt simpel: als u niet goed weet waar u opgewonden van wordt, hoe kan uw partner dat dan weten? Wie het niet lukt om zelf klaar te komen, lukt het met een partner meestal helemaal niet. Het is dus belangrijk om uw eigen lichaam goed te kennen. Dat begint met zelf ontdekken en experimenteren. Soloseks dus, eventueel met hulp van een speeltje. Bij de meeste vrouwen ontstaat een orgasme door stimulatie van de clitoris. En hoewel voor vrijwel alle vrouwen geldt dat deze stimulatie een tijdje onafgebroken moet zijn, kan het wél verschillen welke stimulatie fijn gevonden wordt. De ene vrouw vindt het fijn als de clitoris zacht gestreeld wordt, de ander heeft liever een wat steviger stimulatie met draaiende bewegingen en weer een ander vindt het prettig als er stof tussen de clitoris en de vingers zit. Dat is echt een kwestie van uitproberen. Een vibrator kan hierbij fijn zijn, want niets is zo effectief als de continue en gelijkmatige trillingen van een goede vibrator, zeker wanneer die ook nog eens meerdere standen heeft. Een fijne eerste vibrator voor stimulatie voor de clitoris is bijvoorbeeld de Mila.

Kijk ook eens naar een luchtdrukvibrator, zoals de Womanizer die sinds het Sexdagboek van Heleen van Royen zo immens populair is. Deze vibrators, die werken op luchtdrukpulsaties in plaats van trillingen, zijn een echte aanrader voor vrouwen die moeilijk (of niet) een orgasme kunnen krijgen. Wilt u weten welke vibrator voor u het meest geschikt is? Doe dan deze vibrator test en u weet binnen een paar minuten welke vibrator bij u past.

2. Loop niet te hard van stapel

Of het nu gaat om soloseks of seks met een partner: neem de tijd om voldoende opgewonden te raken. Als u niet opgewonden bent, is aanraking van de clitoris niet fijn of zelfs pijnlijk en zal ook een eventuele penetratie stroef gaan en soms zelfs wondjes veroorzaken. Volgens seksuologen hebben de meeste vrouwen tot wel 20 minuten nodig om in de juiste stemming te komen, dus voorspel is superbelangrijk. Knuffelen, strelen, zoenen en eventueel een erotische massage: het helpt allemaal. Tips en adviezen voor een erotische massage vindt u hier. Ook het delen van seksuele fantasieën kan helpen in de juiste stemming te komen. Lees elkaar eens een erotisch verhaal voor of kijk samen porna om opgewonden te raken. Kortom: creëer samen een fijne sfeer.

3. Seks is meer dan penetratie

Er zijn maar heel weinig vrouwen die van penetratie een orgasme krijgen. Vergeet dus vooral niet om ook de tijd te nemen voor handwerk en orale seks. Komt het tot penetratie, zoek dan een standje waarin de clitoris gestimuleerd kan worden. Dit kan door voor voldoende wrijving met het lichaam van uw partner te zorgen, maar natuurlijk ook door stimulatie met de hand of een vibrator. Veel vrouwen vinden het fijn om bovenop te zitten, omdat de clitoris zo goed gestimuleerd kan worden en de vrouw controle heeft. Lukt het niet op die manier? Probeer het dan eens in de houding waarin het wél lukt bij masturbatie. Vertel uw partner bovendien tijdens de seks op een duidelijke, maar positieve manier hoe u aangeraakt wil worden. Heeft u het gevoel dat u wel goed opgewonden bent, maar niet vochtig genoeg? Gebruik dan een glijmiddel om te voorkomen dat de seks pijnlijk wordt. Een stabiel en onafgebroken ritme helpt bij het bereiken van een orgasme. Muziek kan helpen om een goed ritme te vinden en vast te houden. Ook kan uw partner een vibrator gebruiken. Deze zorgt gegarandeerd voor onafgebroken en stabiel ritme, afgestemd op de intensiteit die u prettig vindt.

4. Het draait niet alleen om de clitoris

Dit lijkt wat tegenstrijdig, maar focus niet alleen op de clit. Omdat dit orgaan zo gevoelig is, kan dat juist onprettig zijn. Probeer in plaats daarvan eens de ruimte eromheen, zoals de schaamlippen en het perineum, te stimuleren. Vanuit de clitoris lopen daar veel vertakkingen naartoe, waardoor deze ook gevoelig zijn. De meeste vrouwen komen klaar door het puntje van de clitoris te stimuleren dat aan de buitenkant van het lichaam ligt. Binnenin de vagina ligt de G-spot en door die te stimuleren, stimuleert u de achterkant van de clitoris. Deze zit op ongeveer 3-5 cm aan de binnenkant van de vagina aan de kant van de buik. Het voelt wat sponsig aan en is ook gevoelig voor aanraking.

5. Vergeet de vijand

Zorgen, stress en piekeren zijn de vijand van iedere vrijpartij. Hoe lastig ook: laat ze los tijdens de seks. Zorg dat uw todo-lijstje afgewerkt is, zodat u zo ontspannen mogelijk aan een vrijpartij begint en niet aan de boodschappen moet denken. Zet ter afleiding een muziekje op, let op uw ademhaling en probeer te ontspannen. Als alle spieren aangespannen zijn, kunt u niet genieten. Loslaten dus, hoe moeilijk ook. Probeer te focussen op de aanrakingen van uw partner en wat dat met uw lijf doet en laat het op u afkomen.

6. Ontspan uw bekkenbodem

De bekkenbodemspieren zijn een spiergroep die de onderkant van het bekken omsluiten. Bij het ouder worden, worden de bekkenbodemspieren zwakker, net als uw andere spieren. Dit komt deels doordat de spieren minder intensief gebruikt worden en deels doordat de vrouwelijke hormonen na de overgang afnemen. Maar als u ze ongewild aanspant, belemmeren ze de seks. En verzwakte bekkenbodemspieren geven minder gevoel bij gemeenschap, zorgen voor minder vochtaanmaak en maken het moeilijker een orgasme te krijgen. Gelukkig kunt u de bekkenbodemspieren goed trainen. Met deze 10 oefeningen bijvoorbeeld. Ook de beroemde Ben Wa balletjes kunnen helpen uw bekkenbodemspieren te verstevigen. Hier leest u wat dat precies zijn en hoe u ze gebruikt.

Extra tip: fake niets

Wanneer u bovenstaande tips ter harte neemt, maar toch geen hoogtepunt krijgt, ga dan niet faken. Seks zonder orgasme kan ook heel plezierig zijn en met doen alsof doet u niemand een plezier. Teveel nadruk leggen op het krijgen van een orgasme kan een tegengesteld effect hebben. Uiteindelijk gaat het om samen plezier maken en samen genieten. En dat kan ook heel goed zonder orgasme.