Half Nederland krijgt hogere energierekening

Getty Images

Naar verwachting gaan de tarieven van variabele energiecontracten per 1 juli verder omhoog. Dat betekent dat de helft van Nederland met een hogere energierekening te maken krijgt, want de helft van alle huishoudens heeft een variabel energiecontract.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Tarieven van variabele contracten bewegen mee met de markt. Leveranciers wijzigen de tarieven twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. In extreme situaties kan het tarief ook tussentijds wijzigen. De verwachting is dat de tarieven op 1 juli verder zullen stijgen.
Essent heeft al bekend gemaakt de variabele tarieven met 25 tot 30 procent te verhogen. Voor de gemiddelde klant betekent dat een stijging van 49 euro per maand. Bij Vattenfall is de gemiddelde klant na 1 juli twee tientjes duurder uit. Vanzelfsprekend komen deze verhogingen bovenop de eerder prijsverhogingen van 1 januari. Opmerkelijk genoeg daalt bij Eneco de prijs voor energie met gemiddeld tien euro.

Nieuw contract

Consumenten met een vast tarief merken niets van de prijsstijgingen zolang het vaste contract doorloopt. Pas als het contract afloopt gaan zij een fors hoger tarief betalen. Jarenlang is het aantal vaste contracten gestegen, maar het laatste jaar is dit juist gedaald. Energieleveranciers bieden namelijk nauwelijks nog vaste contracten aan. Loopt een vast contract af, dan heeft een consument weinig keuze en moet hij overstappen naar een hoger, variabel tarief. Veel consumenten willen een contract met een vast tarief afsluiten zodra dat weer mogelijk is, zo blijkt uit onderzoek van de ACM.

Lagere BTW

Tegenover de hogere energietarieven staat een verlaging van de btw van 21 naar 9 procent. De maatregel geldt voor een half jaar. Energieleveranciers gaan hier verschillend mee om. Sommige verrekenen de lagere btw direct in het maandbedrag, andere leveranciers nemen de verlaging mee bij de eindafrekening. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in eerste instantie alleen Essent het lagere btw-tarief direct in het maandbedrag verrekende. Inmiddels doen ook Budget Thuis, NLE en Vandebron dit.
Bij GreenChoice kunnen de klanten zelf kiezen. Wie de lagere btw per maand wil ontvangen, moet dit zelf doorgeven. Essent heeft zijn beleid verandert. Ook ibj deze energieleverancier moeten klanten nu zelf in actie komen om de btw-verlaging per maand te krijgen. Datzelfde geldt voor dochteronderneming EnergieDirect. De Consumentenbond roept energieleveranciers op om de btw-verlaging direct door te berekenen in het maandbedrag.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • ACM
  • weblog.independer.nl/energie/