Welk glijmiddel past bij u?

Advertorial

Een beetje hulp in de slaapkamer

Getty Images

Geen zin meer in seks na je vijftigste? Onzin! Maar na de overgang reageert uw lichaam wel anders op seksuele prikkels dan voorheen. Zo kan het iets langer duren om opgewonden te raken. Gelukkig is het gebruik van een glijmiddel al lang geen taboe meer. Maar welk glijmiddel past bij u? Wij zochten het uit!

Als u opgewonden wordt, wordt u vochtig. Dat geldt ook als u de overgang al achter de rug heeft. Maar hoe vochtig u wordt en hoe snel dat gebeurt, dat is voor iedereen anders. Omdat de hormoonhuishouding verandert in de overgang, kan het zijn dat het allemaal wat stroever wordt daar beneden. Maar ook geneesmiddelengebruik kan vaginale droogheid veroorzaken. En wellicht is uw seksleven na al die jaren ook iets minder spannend dan in het begin, waardoor het langer duurt om opgewonden genoeg te raken voor penetratie. Dat laatste is wel belangrijk, want penetratie terwijl u niet vochtig genoeg bent, is pijnlijk en kan bovendien inwendige wondjes veroorzaken. Een glijmiddel is een handig hulpmiddel om te zorgen dat penetratie makkelijker gaat en voor beide partijen comfortabel en plezierig is. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: op basis van olie, op waterbasis en op basis van siliconen. Wat zijn de voor- en nadelen van al die varianten?

Glijmiddelen op basis van water

Glijmiddelen op waterbasis bestaan meestal uit water, glycerine en soms nog wat hulpstoffen. Het grootste voordeel van een glijmiddel op waterbasis is dat deze in combinatie met alle soorten condooms en seksspeeltjes te gebruiken is. Deze glijmiddelen geven geen vlekken en bovendien spoel je dit glijmiddel na de bedpret gemakkelijk af. Je hebt er wel wat meer van nodig, omdat het sneller opdroogt. Maar ook hier geldt: goedkoop is vaak duurkoop: de duurdere glijmiddelen op waterbasis drogen namelijk veel minder snel op dan de goedkope variant. Ze zijn er in een dunne en wat dikkere substantie; net wat je prettig vindt. Ze zijn er ook vegan en met biologische ingrediënten.

Glijmiddelen op waterbasis hebben ook enkele nadelen, naast dat je er vaak iets meer van nodig hebt. Zo kunnen met name de goedkopere varianten soms wat plakkerig aanvoelen. Bovendien zijn ze ongeschikt voor massages, omdat ze zo snel intrekken. Daarnaast wordt wel gezegd dat glijmiddelen op waterbasis vaginale infecties zouden veroorzaken. Dat zou te maken hebben met de glycerine en glycerol die er vaak in zit. Hoewel daar een kern van waarheid in zit - suikers als glycerine en glycerol kunnen bijdragen aan het ontstaan van infecties en schimmels - lijkt dit alleen te gebeuren als de glycerine besmet is met bacteriën. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een kwalitatief goed merk, waarbij het productieproces goed in de gaten wordt gehouden. Weet u dat u gevoelig bent voor vaginale infecties? Kies dan het liefst voor een glijmiddel zonder glycerine.

PH-waarde

Een ander punt om op te letten bij glijmiddelen op waterbasis, is de pH-waarde. De pH-waarde van uw vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5. Het ideale glijmiddel heeft dezelfde pH-waarde. Is de pH-waarde hoger, dan kan dat de natuurlijke afweer van uw vagina beschadigen, waardoor u gevoeliger wordt voor infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen. Bij de grote, goede merken zit de pH-waarde meestal wel goed. Ook handig om te weten: een speciaal anaal glijmiddel op waterbasis heeft een andere pH-waarde dan een glijmiddel voor vaginaal gebruik, namelijk tussen de 6-7, omdat de anale omgeving minder zuur is dan uw vagina. Gebruik daarom nooit een glijmiddel voor anaal gebruik vaginaal, of andersom.

Tenslotte kunnen glijmiddelen op waterbasis parabenen bevatten, als conserveringsmiddel. Hoewel parabenen in Europa wettelijk zijn toegestaan en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ook stelt dat ze veilig zijn, heerst er toch wat onrust over vanwege de mogelijke hormoon verstorende werking. Veel mensen kiezen daarom het liefst voor glijmiddelen zonder parabenen. U vindt ze op de ingredientendeclaratie als methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen. Check dus het etiket als u glijmiddel zonder parabenen wilt. Sommige winkels, zoals internetwinkel De Paarse Keizerin verkopen uitsluitend glijmiddelen zonder parabenen. De Paarse Keizerin heeft trouwens ook een top 3 samengesteld van de beste glijmiddelen op waterbasis, onder meer gebaseerd op de reviews van haar klanten:

Top 3 glijmiddelen op waterbasis

  1. Hydra+
  2. Intimate Earth Hydra Natural Glide (biologisch)
  3. Pjur Woman Aloe

Glijmiddelen op basis van siliconen

Naast glijmiddelen op waterbasis, worden glijmiddelen op siliconenbasis het meest verkocht. Omdat dit glijmiddel niet intrekt, maar als een laagje op de huid blijft liggen (zonder de poriën te verstoppen), heeft u er langer plezier van in bed en kunt u er ook (erotische) massages mee geven. U heeft er bovendien niet veel van nodig: een paar druppeltjes is genoeg. Maar glijmiddelen op siliconenbasis hebben nog een pré: omdat siliconen niet oplossen in water, is dit het ideale glijmiddel voor mensen die graag vrijen onder de douche of in bad. Dat ze niet oplossen in water maakt overigens ook dat het er iets moeilijker af te wassen is dan glijmiddel op waterbasis, maar omdat het niet plakt en zelfs zijdezacht aanvoelt kunt u dit glijmiddel ook gewoon als een soort bodylotion laten zitten. Dat is veilig voor de huid en het laagje verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Overigens kunt u de meeste glijmiddelen op siliconenbasis beter niet samen met eventuele siliconen seksspeeltjes gebruiken, want dat kan het materiaal beschadigen en dan hebben bacteriën vrij spel. Siliconen glijmiddelen bevatten overigens nooit parabenen en hebben ook geen invloed op de pH-waarde van een vagina of anus. Siliconen veroorzaken bovendien vrijwel nooit irritaties omdat ze ook geen conserveermiddelen, smaak- of kleurstoffen bevatten. Dit maakt ze geschikt voor de meest gevoelige huid. Een ander voordeel: deze glijmiddelen vlekken niet, behalve op zijden lakens. Ze zijn wel wat duurder dan andere glijmiddelen.

Top 3 glijmiddelen op siliconenbasis

  1. Elite van Intimate Earth
  2. Pjur Woman
  3. Pink

Glijmiddel op basis van olie

Glijmiddel op oliebasis mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Deze variant wordt tegenwoordig afgeraden voor vaginaal gebruik omdat olie sneller kan irriteren. Het geeft vlekken op beddengoed en kleding en kan scheurtjes in latex condooms veroorzaken. De meeste goede webshops verkopen deze variant daarom niet meer.

Wat is nu het beste glijmiddel voor u?

Als u last heeft van gevoelig of geïrriteerd slijmvlies kunt u het best kiezen voor een goed glijmiddel op basis van siliconen. Daar worden weinig ingrediënten aan toegevoegd zodat de kans op een allergische reactie klein is. En een siliconen glijmiddel heeft geen invloed op de pH-waarde van de vagina. Kiest u liever een glijmiddel op waterbasis, zorg dan dat er weinig ingrediënten in zitten die een allergie kunnen veroorzaken. Daarbij moet het glijmiddel PH neutraal zijn.

Ook de medische glijmiddelen Pjur Med Repair Glide (op waterbasis, herstelt geïrriteerde huid, PH neutraal), PjurMed Sensitive (zachte formule, PH neutraal) en Pjur Med Premium Glide (op siliconen basis, voor geïrriteerde huid en slijmvliezen) kunnen een goede keuze zijn. Deze producten geven rust en verlichting en zorgen dat het vrijen weer pijnloos wordt. Ze zijn medisch getest en worden aanbevolen door artsen en apotheken.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Babyolie, vaseline, olijfolie, zonnebrand... dit soort huis- tuin en keukenmiddeltjes zijn niet geschikt om als glijmiddel te gebruiken. Niet alleen kunnen ze eventuele condooms beschadigen; ze bevatten irriterende stoffen als parfum en sulfaten. Gebruik die producten dus liever waar ze voor gemaakt zijn en houd het bij een goed glijmiddel voor een goed seksleven.

Weten hoe u glijmiddel precies gebruikt en welke hoeveelheid u nodig heeft? De Paarse Keizerin geeft tips, adviezen en antwoord op veelgestelde vragen.

 

Getty Images