Huurtoeslag voor permanent bewoond vakantiehuisje

Het is niet terecht dat de huurtoeslag wordt stopgezet van een huurder die permanent in een recreatiewoningen woont. De Raad van State heeft dit besluit van de Belastingdienst in hoger beroep teruggedraaid.

Na een wetswijziging is het sinds 1 juli 2016 niet meer mogelijk om een huurtoeslag te ontvangen voor een recreatiewoning of woning op een recreatieterrein of bungalowpark. Het is daarbij de vraag wanneer er juridisch gezien sprake is van wonen op een vakantiebestedingsbedrijf. In deze zaak heeft de rechter geoordeeld dat de woning deel uitmaakt van een vakantiebestedingsbedrijf omdat het park is gebouwd als recreatiepark en ook zo wordt gebruikt.

De Raad van State oordeelt dat de huurder de woning permanent bewoont. Bovendien gedoogt de gemeente permanent wonen op het park. Daarom is er in dit geval geen sprake van een woning die onderdeel uitmaakt van een vakantieverblijf, ook al worden andere vakantiewoningen op het park wel verhuurd. De belastingdienst heeft de huurtoeslag daarom onterecht stopgezet.

Bron(nen): Woonbond