PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Krijgt mijn zus AOW als ze weer terugkomt?

Mijn zus is in 1982 naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd. Ze wil nu remigreren naar Nederland. Heeft ze hier recht op AOW of bijstand?

Ja, maar beperkt. Om 100 procent AOW te krijgen moet je – vanaf je 15de – vijftig jaar in Nederland wonen (per jaar bouw je 2 procent van de AOW-uitkering op). Uw zuster heeft AOW opgebouwd vanaf haar 15de tot aan haar emigratie. In haar Nieuw-Zeelandse jaren heeft ze in Nederland niets opgebouwd. Als zij binnenkort de AOW-leeftijd bereikt, mist zij dus bijna 35 jaar AOW-opbouw. Dat is bijna 70 procent. Ze zal dus nauwelijks meer dan 30 procent van het normale AOW-pensioen ontvangen.

Overigens: datzelfde AOW-pensioen zou ze ook ontvangen als ze in Nieuw-Zeeland blijft wonen. Vanwege haar onvolledige AOW kan uw zuster recht hebben op de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), een aanvulling voor AOW’ers tot ongeveer bijstandsniveau. Bij de vaststelling van de AIO wordt rekening gehouden met spaargeld, bezittingen en inkomsten van uw zus. Om recht te kunnen hebben op een AIO-uitkering moet uw zuster in Nederland wonen. De SVB voert zowel de uitkering van de AOW als die van de AIO uit. ▪

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door edwin Kedde (niet gecontroleerd) op vr, 10-3-2017 - 02:16

Ze heeft wellicht recht op Super van de Nieuwzeelandse Staat mits ze twintg jaar in NZ heeft gewoont waarvan 5 jaar na haar 50 ste verjaardag.