Lage rente drijft spaarders naar de beurs

Dit jaar is het aantal beleggende huishoudens gestegen met twaalf procent tot 1,9 miljoen. De belangrijkste reden om te gaan beleggen is de behoefte aan meer rendement. Het merendeel van de nieuwe beleggers kiest voor zelfstandig beleggen.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Consumentenmonitor Beleggen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Twee van de drie startende beleggers doen dit zelfstandig. De overigen beleggen via vermogensbeheer of met een adviseur. Drie van de vier zelfstandige beleggers heeft geen interesse in professionele hulp of ondersteuning.

Een derde van de beleggers checkt minstens eenmaal per dag de waarde van de beleggingen. Van de risicozoekende beleggers kijkt zelfs de helft dagelijks naar de portefeuille, tegenover een kwart van de voorzichtige belegger. Starters kijken ook vaker naar hun beleggingen dan beleggers met meer ervaring. Meer beleggers steken periodiek geld in hun beleggingen. Dit aantal is gegroeid van 29 procent in 2020 tot 38 procent in 2021. Beleggers die hun aankoopmomenten spreiden over de tijd verkleinen de kans dat zij aandelen kopen op het hoogtepunt van de markt. Zij verkleinen dus de kans op koersverlies.

Bron: AFM