Levenstestament met donorclausule

In zo'n twintig procent van de gevallen werd dit jaar niet overgegaan tot orgaandonatie ondanks de wens van de overledene. De nabestaanden stemden in die gevallen niet in met de donatie. Ook in het nieuwe systeem van donorregistratie, die op 1 juli 2020 ingaat, hebben nabestaanden nog een stem. Het opnemen van een donorclausule in het leventestament is hiervoor een oplossing.

Dat meldt Netwerk Notarissen. Met een donorclausule in het leventestament kun je de keuze uit het donorregister toelichten en daarmee nabestaanden en arts overtuigen de donatie door te laten gaan. In het nieuwe systeem staat iedereen die geen keuze heeft gemaakt als 'geen bezwaar' geregistreerd. Nabestaanden kunnen dus niet zien of dat 'geen bezwaar' een bewuste keuze is geweest. Daardoor kan er twijfel ontstaan.

Voor nabestaanden is orgaandonatie een ingrijpende keuze, zeker als zij niet weten wat de wens van de overledene was. Een bewuste orgaandonor kan in het levenstestament opnemen waarom hij of zij heeft gekozen de registratie niet te wijzigen. Dat kan de twijfel bij nabestaanden wegnemen.

Bron: Netwerknotarissen