Los hypotheek niet zomaar af

Hans André de la Porte is woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.

Getty Images

Het is een vraag die vaak wordt gesteld aan de Vereniging ­Eigen Huis: moet ik mijn spaargeld gebruiken om de hypotheek af te lossen? Volgens woordvoerder Hans André de la Porte is dat niet altijd verstandig.

De overheid wil het liefst dat mensen hun hypotheekschuld ­helemaal aflossen. “Veel 50- en 60-plussers hebben spaar-geld”, zegt André de la Porte. “Op de bank levert dat weinig ­rente op. Maar of het dan beter is om het te gebruiken om de ­hypotheek af te lossen, hangt van de persoonlijke omstandig­heden af.”

Als de hypotheekschuld relatief klein is, bijvoorbeeld €100.000, zou je kunnen overwegen om niet af te lossen.“Aflossen betekent dat je maandlasten omlaaggaan. Dat is gunstig. Maar het nadeel is dat je niet meer over je geld kunt beschikken. Terwijl je dat geld misschien nodig hebt als er iets verandert in je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld als je hoge zorgkosten krijgt, of als je je huis wilt aanpassen om er langer te blijven wonen.” Dan is spaargeld op de bank ­handig, want het is lastig en ­kostbaar om via de bank aan geld te komen dat in je huis zit, stelt André de la Porte.

“Meestal krijg je je geld pas in ­handen als je je huis verkoopt. Voor veel mensen is dat het laatste waar ze aan moeten denken. Dus misschien kun je beter een deel van je spaargeld achter de hand houden voor onvoorziene omstandigheden.” Nu de hypotheekrente erg laag is, sluiten veel mensen hun hypotheek over. Dat kan zomaar betekenen dat je geen 5 procent rente meer betaalt, maar 2,5 procent of nog minder.

“Wie een hypotheek oversluit, breekt zijn rentecontract voor­tijdig af. Daarom moet je de bank een boeterente betalen. Betaal dat vooral met eigen geld, want het is zonde om daarvoor een lening af te sluiten.” De ervaring leert dat veel mensen die wat ouder zijn hun gezinshuis te groot vinden en uitkijken naar een appartement.

Hans André de la Porte: “Als je over niet te lange tijd wilt verhuizen, is de ­hypotheek oversluiten zonde van het geld. Als je verhuist, los je de oude hypotheek altijd af en kun je voor je nieuwe huis een nieuwe hypotheek afsluiten. Zonder boete.”

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine