Meteen thuis

'Ik heb geen moment terugverlangd naar mijn oude situatie. Ik was voor mijn gevoel meteen thuis. Het voelt eigenlijk nog steeds als een vakantiehuis maar dan vertrouwd en bewaakt.'

Gré van der Wolf (68) bewoner van Acropolis, Humanitascomplex te Rotterdam: “In Acropolis worden verschillende vormen van wonen en zorg geboden. Dat wist ik omdat ik hier vrijwilliger was. Maar elf jaar geleden kwam ik hier zelf terecht omdat ik na een hersenoperatie zorg nodig had. Het contact met de nieuwe buren verliep direct heel prettig. Daar is hier ook alle gelegenheid voor; met een groot dorpsplein, een bar, een restaurant, een sjoelclub, gymclub, noem maar op. Ik ben gewoon in mijn rolstoel naar beneden gegaan naar het plein en het restaurant om contact te maken. Anders blijf je tussen die vier muren zitten en dat hoeft hier niet, dat wist ik. Daarom wilde ik hier graag wonen. Ondertussen heb ik mijn vrijwilligerswerk gewoon weer opgepakt.

Ik heb geen moment terugverlangd naar mijn oude situatie. Ik was voor mijn gevoel meteen thuis. Het voelt eigenlijk nog steeds als een vakantiehuis maar dan vertrouwd en bewaakt. Ik merk dat ook aan anderen die hier komen wonen. De angst om alleen te zijn valt weg, er is altijd zorg aanwezig en je kunt elk moment terugvallen op je buren. Dat is een fijne gedachte. En hoeveel contact je met je buren wilt, bepaal je zelf. Je hebt een eigen voordeur en die gaat open of dicht wanneer jij dat wilt.”