Nieuwe eurobiljetten: zo herken je ze

Getty Images

Vanaf 28 mei 2019 zijn nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop, die de oudere biljetten uit 2002 vervangen. De nieuwe biljetten zijn de laatste uit de ‘Europareeks’, die slijtvaster en beter beschermd zijn tegen vervalsing.

Voorbeelden van de nieuwe biljetten kun je onderaan dit artikel vinden. Een van de duidelijkste veranderingen is het formaat van de biljetten: ze zijn nu even groot als de 50-eurobiljetten. In dit formaat kunnen ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden en passen ze beter in de portemonnee, waardoor ze minder snel slijten.

Verder zijn de biljetten voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een euroteken met bijzondere, glinsterende inkt. Ook is de glinsterende band veranderd. Deze is nu nog gedetailleerder en bevat een bewegend hologram: als je het biljet kantelt, zie je twee eurotekens in het bedrag ronddraaien.

Het watermerk stelt de mythologische figuur Europa voor, geïnspireerd op de beeltenis op een Griekse vaas die nu in het Louvre staat.

Oude biljetten omwisselen

Na de introductie van de nieuwe biljetten, worden de oude geleidelijk uitgefaseerd, maar voorlopig zijn ze nog steeds geldig als betaalmiddel. De Europese Centrale Bank (ECB) zal ruim van tevoren de datum aankondigen waarop de oude biljetten niet meer gebruikt mogen worden. Daarna kun je ze omwisselen bij de nationale centrale banken.

Getty Images

De voorkant van het nieuwe 100-eurobiljet.

Getty Images

De achterkant van het nieuwe 100-eurobiljet.

Getty Images

De voorkant van het nieuwe 200-eurobiljet.

Getty Images

De achterkant van het nieuwe 200-eurobiljet.

Bron: NOS

Auteur