Parkeerboetes in grote steden vaak onterecht

Duizenden parkeerboetes kunnen de prullenbak in

Getty Images

Scanauto's van parkeerbeheer, die in steeds meer grote gemeenten met camera's op het dak rondrijden om te controleren of er is betaald voor parkeren, schrijven nog wel eens onterecht automatisch een boete uit. Bezwaar maken is eenvoudig met een voorbeeldbrief.

Dat blijkt uit het aantal ingewilligde bezwaarschriften die de NOS heeft opgevraagd bij de vier grote steden.

In Amsterdam worden veruit de meeste parkeerboetes uitgeschreven. In 2019 waren dat er in totaal 551.150. Daartegen maakten 70.513 mensen bezwaar, van wie 46.662 met succes. Twee derde van alle aangevochten parkeerboetes werd dus kwijtgescholden. In Utrecht en Rotterdam hadden nog meer beboete automobilisten succes met een bezwaar: driekwart van de aangevochten boetes kwam daar te vervallen.

Bij het bezwaar gaat het meestal om het ontbreken van inzicht in de situatie: mensen lopen naar de parkeerautomaat of zijn nog aan het laden of lossen. Een scanauto pikt dat niet of niet voldoende op en schrijft gewoon een boete uit, al stelt de gemeente Amsterdam dat ze vaak nog even worden gecontroleerd. Toch lijkt er ook nog wel eens mis te gaan in de koppeling met vergunningen en ontheffingen, zoals het te laat doorkrijgen van een ander kenteken. Gedupeerden melden dat bij de gemeente, krijgen een bevestiging, maar even later volgt dan alsnog een boete door een scanauto.

Bezwaar maken tegen een parkeerboete

Een parkeerboete ontvangen waar u het niet mee eens bent? Dan kunt u bezwaar maken. Bezwaar maken doet u schriftelijk binnen zes weken na ontvangst bij de gemeente. Het juiste adres staat op de boete en u kunt daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van een gratis voorbeeldbrief.

Daarna wacht u de beslissing van de gemeente af, maar in de meeste gevallen moet u de boete wel eerst betalen, al verschilt dat beleid soms per gemeente.

Auteur