Passagiers en pakketten binnenkort samen in de bus

Streekvervoerder Connexxion wil gaan praten met verschillende bezorgdiensten om samen efficiënter te kunnen werken. Volgens Pier Eringa, de baas van Connexxion, rijden beide partijen met lege passagiers- en bezorgbussen. Door het vervoer van reizigers en passagiers te bundelen, hoopt de busmaatschappij de vele lege bussen terug te kunnen dringen.

Eringa zoekt naar oplossingen voor onrendabel vervoer, vertelt hij in een gesprek met de Telegraaf. Volgens hem moet er over eigen bedrijfsgrenzen worden heen gekeken en is samenwerking meestal goed voor een win-winsituatie. 

Experimenteren

Connexxion wil dit jaar nog gaan experimenteren met het idee. In eerste instantie zal dit gaan gebeuren in de kop van Noord-Holland en in Zeeland. Hier is volgens Eringa het probleem van lege bussen het meest aanwezig.

Eringa gaat op korte termijn met geïnteresseerde marktpartijen om tafel. Hij voorziet wel dat er juridische bezwaren zullen opduiken vanwege het idee, maar is ervan overtuigd dat dit met kleine aanpassingen aan de bussen geen problemen zal opleveren.

Bijval

Op een MaaS-vakcongres (’Mobility as a Service’) in Amsterdam, presenteerde hij zijn plannen en kreeg hij naar eigen zeggen veel bijval uit het bedrijfsleven en van lokale overheden.

Hij vindt dat het idee ook ideaal is voor in drukke stadscentra, omdat de filevorming en verstoppingen dan afnemen. Het openbaar vervoer heeft een goed vertakt netwerk in steden en daar liggen kansen, aldus Eringa. ‘Vrachttrams’ zouden volgens hem dan ook een aanwinst zijn in Nederland.
 

Bron(nen):