Peperduur parkeren bij ziekenhuizen

Patiënten en bezoekers die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, worden flink op kosten gejaagd. Gemiddeld kost één dag parkeren 8,93 euro, met een uitschieter van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam-Oost van 48 euro.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

Bij bijna alle ziekenhuizenmoeten bezoekers betalen voor het stallen van hun auto, bij slechts 16 ziekenhuislocaties gratis worden geparkeerd, zoals bij het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn en het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in DirkslandPatiënten die een volle dag in het ziekenhuis verblijven, zijn qua parkeerkosten het slechtst af in de hoofdstad. Het OLVG in Amsterdam-Oost spant de kroon, gevolgd door het OLVG-West en VUmc met 30 euro. In het Erasmus MC in Rotterdam moet 25 euro worden neergeteld. Sommige ziekenhuizen bieden patiënten en bezoekers een week- of maandabonnement aan, dat aanzienlijk voordeliger is.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB voerde afgelopen jaar al actie tegen de hoge parkeertarieven. De petitie, die door 30.000 mensen is ondertekend, heeft vooralsnog weinig verandering in gang gezet. Ziekenhuizen in de grote steden stellen dat ze hun parkeertarief niet omlaag kunnen brengen vanwege de dure grond- en onderhoudskosten. Ook zou dit ongewild toeristen aantrekken die bij het ziekenhuis goedkoop parkeren en bijvoorbeeld met het ov naar het centrum gaan om te winkelen.