Rechtsbijstand hoeft niet tegen zichzelf te procederen

Getty Images

Een rechtsbijstandsverzekering mag een verzoek tot rechtsbijstand weigeren als de verzekerde een juridisch procedure wil beginnen tegen de uitvoerder van diezelfde rechtsbijstand. De rechtsbijstandsverzekering hoeft een proces tegen zichzelf dus niet te ondersteunen.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde had tot 2011 bij Nationale Nederlanden een rechtsbijstandsverzekering lopen die werd uitgevoerd door SRK Rechtsbijstand. De man kreeg in 2008 een arbeidsongeval en zijn werkgever werd in 2015 door de rechter veroordeeld de schade te vergoeden. Een advocaat van SKR heeft de man bijgestaan bij het maken van de vaststellingsovereenkomst waarin de schade werd geregeld. De man was niet tevreden over de advocaat en heeft geklaagd bij de Deken van de Orde van Advocaten. Vervolgens stelde de man SKR aansprakelijk voor het handelen van de advocaat. Nadat SKR die aansprakelijkheid had afgewezen, deed de man een verzoek aan SKR om in dit conflict een onafhankelijke buitenstaander in te schakelen op kosten van SKR. Dit werd afgewezen.

Voorwaarden

Bij de Geschillencommissie stelde de man dat het conflict met SKR voortvloeide uit een eerder geschil dat niet goed was afgerond. De Geschillencommissie pakte de verzekeringsvoorwaarden erbij. Volgens die voorwaarden kunnen er geen rechten aan de verzekering worden ontleend bij een juridisch geschil met de rechtsbijstanduitvoerder over de verzekering. Volgens de Geschillencommissie heeft die voorwaarde betrekking op het huidige geschil en dus hoeft SKR geen rechtsbijstand te verlenen.

Bron(nen): Kifid

Auteur