Schadefonds Geweldsmisdrijven keert recordbedrag uit

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft in 2015 16,5 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van geweldsmisdrijven. Dit is het  hoogste bedrag in het veertig jarig bestaan In 2015 hebben bijna 7500 slachtoffers en nabestaanden een aanvraag voor financiële tegemoetkoming ingediend, dat is bijna 700 meer dan in het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2015 van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het gemiddeld uitgekeerde bedrag steeg tot 3.272 euro, 500 euro meer dan twee jaar geleden. Bij mishandeling werd het vaakst schadevergoeding toegekend, gevolgd door diefstal met geweld. Deze twee categorieën zijn samen goed voor twee derde van het aantal uitkeringen.

Slachtoffers

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven keert geld uit aan slachtoffers die ernstig lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen bij een overval of diefstal met geweld, straatroof, bedreiging met een wapen, mishandeling, zedenmisdrijven en huiselijk geweld. Nabestaanden van slachtoffers zijn ook slachtoffers.

Daarnaast voert het Schadefonds ook de tijdelijke Subsidieregeling preventie overvallen uit. Slachtoffers kunnen subsidie aanvragen om maatregelen te nemen die een nieuwe overval helpen voorkomen. Vorig jaar zijn er 334 aanvragen gedaan en is er 2,3 ton uitgekeerd.

Bron: http://schadefonds.nl