Test: de beste e-bikemotor

Getty Images

Het fietsseizoen is weer begonnen. Meer en meer kiezen fietsers, en zeker senioren, voor een e-bike. Belangrijk bij de e-bike is de kwaliteit van de aandrijving. Wie op zoek is naar een e-bike met de beste aandrijving kiest voor Bosch Performance Line (Cruise).


Dit blijkt uit een test in de nieuwste Consumentengids. De Bosch Bosch Performance Line (Cruise) is een echte alleskunner. Hij heeft de beste mix van een natuurlijk trapgevoel en altijd voldoende krachtreserves. Hij is krachtig genoeg voor fietsers die zo veel mogelijk 25 km per uur willen rijden, regelmatig een heuveltje nemen of extra snel willen versnellen. De Bosch is ook goed te doseren als je geen haast hebt en rustig wilt rijden. De accu is in vier varianten leverbaar: 300, 400, 500 en 625 Wh.
De Bosch Performance Line (Cruise) is al langer op de markt. Twee jaar geleden was het ook al de beste uit de test van de Consumentenbond. In die test kwam de motor op geen enkel deelaspect als beste uit de bus, maar gemiddeld was hij wel de beste. Nu, twee jaar later is dat veranderd en is de motor de stilste uit de test en de beste bij het versnellen. Hij geeft ook de beste elektrische aandrijving.

Beste e-bike

De Consumentenbond heeft 140 verschillende e-bikes getest met de Bosch Performance Line (Cruise) aandrijving. De vijf beste uit de test krijgen het testoordeel 8,5. Dat zijn Cube Touring Hybrid Exc 625 (€3200), een goede, sportieve allrounder met 12 derailleur-versnellingen, extra brede banden. De lader is vrij traag.
Flyer Gotour 7.10 625Wh (€4350) is een mooi afgewerkte fiets die sportiviteit en comfort combineert. Hij heeft extra brede banden en een snelle lader.
Dutch ID Phantom 65 625Wh (€4400) heeft een sportieve zit met het nodige comfort. Hij heeft een onderhoudsarme riemaandrijving en traploze versnelling. Het display kun je verbinden met je smartphone.
Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 625Wh (€4700) is een robuuste alleskunner. Hij is geschikt voor zwaardere personen. Hij heeft een onderhoudsarme riemaandrijving, traploze versnelling en extra brede banden.
Koga E-nova Evo-PT Pro 625Wh (€4800) heeft een iets rechtere zit dan de andere vier. Fraaie afwerking, onderhoudsarme riemaandrijving en traploze versnelling. Het display kun je verbinden met je smartphone.
De e-bike van het jaar 2022, Sparta d-RULE Energy, heeft ook een Bosch Performance Line (Cruise) als aandrijving. De testers van de Consumentenbond geven deze e-bike een 8,0 als testoordeel.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Consumentenbond