Waarom kost... de ene belastingadviseur niets en de andere honderden euro's?

Getty Images

Zeker drie miljoen Nederlanders roepen  bij het invullen van hun belasting­aangifte hulp in. Vaak voor een vriendenprijsje. Maar is dat genoeg als het ingewikkeld wordt?

Al werkt de Belastingdienst nu drie jaar met een voor-ingevulde aangifte, voor velen blijft het jaarlijkse ‘belastingformulier’ een opgave. Zaken als box 1, 2 of 3, vrijstellingen, aftrekposten en heffingskortingen kunnen net zo verwarrend zijn als de wiskunde­proefwerken van vroeger. Nu hebben de meeste mensen gelukkig wel een kennis of familielid die voor een goede fles wijn met hun cijfers aan de gang wil gaan.

Service van de bond
Wie buiten zijn persoonlijke kring een deskundige zoekt, is vaak goed af bij de vakcentrale FNV en de ouderenbonden. Er zijn voor de FNV 6000 vrijwilligers, die op 600 servicepunten voor 350.000 leden de aangifte invullen en ­indienen. Die dienst is gratis voor leden. De service van ouderenbonden ANBO, Unie KBO en PCOB gaat nog verder. Hun 2500 vrijwilligers komen bij de leden thuis. Dit is overigens alleen gratis voor leden van 65 jaar of ouder die zorgtoeslag krijgen.

Leuker kunnen ze het niet maken...
De Belastingdienst beseft zelf ook hoe moeilijk het is om al die regels op de juiste manier toe te passen en biedt –  gratis – een helpende hand. Niet alleen met honderden extra mensen bij de Belasting­Telefoon (T 0800-05 43), maar ook door daadwerkelijk te helpen bij het invullen van de aangifte op de regionale belastingkantoren. Deze hulp is er speciaal voor mensen die wat ouder zijn en weinig te besteden hebben. Wie hiervoor in aanmerking denkt te komen, kan niet zomaar naar een ­belastingkantoor stappen, maar moet een afspraak maken via de BelastingTelefoon.

Voor moeilijke gevallen: de specialist
Als de persoonlijke situatie ingewikkeld is, bijvoorbeeld door een scheiding, erfenis of het vrijkomen van lijfrente, kan een professional veel opleveren. Die zijn vaak aangesloten bij het Register Belastingadviseurs, een landelijke belangenvereniging van specialisten. Ga voor het adres van een gecertificeerde specialist naar de website www.rb.nl (klik links op ‘Zoek een adviseur’) of bel naar T (0345) 54 70 00. Kost een doorsnee-aangifte niet veel meer dan €100 (als alle gegevens netjes aangeleverd worden), in complexe gevallen kan dat flink stijgen. Maar juist dan zijn hoogopgeleide deskundigen hun uurtarief – dat kan oplopen tot €150 of meer – waard: je krijgt meer geld terug, of voorkomt veel bijbetalen.

Auteur