Wat kost een testament?

U kunt bij de ene notaris iets goedkoper uit zijn dan bij de ander. Let dus goed op en vergelijk tarieven!

De offerte

Het is verstandig vooraf te informeren hoe de notaris de kosten berekend. Sommige notarissen hanteren een starttarief, anderen een vast bedrag. In dit laatste geval weet u direct waar u aan toe bent. Bij een starttarief kunnen er kosten bijkomen. Dit kunnen kosten zijn omdat u bijzondere wensen heeft of omdat de notaris veel voorwerk moet verrichten.
 
De notaris hoort u in ieder geval een offerte te sturen met daarin de standaard werkzaamheden die vastliggen op grond van zijn wettelijke taak. In de offerte staat welke werkzaamheden bij het kantoor als ´gebruikelijk´ worden aangemerkt en welke als extra of aanvullend worden beschouwd. Er kunnen bijvoorbeeld extra kosten in rekening gebracht worden als er sprake is van een spoedopdracht of als er bijzondere specialisaties nodig zijn.

Kijk voor tarieven bijvoorbeeld op www.degoedkoopstenotaris.nl. Kijk daarbij ook naar de extra's die een notaris in rekening brengt boven op het 'instaptarief'. Gemiddelde richtlijn voor een samenlevingsovereenkomst is ongeveer € 300,--. Een testament kost als€ 400,- (per stuk)

LET OP!

Bedragen zijn vaak exclusief btw.

LET OP!

Goedkoopstenotaris.nl geeft alleen informatie over notarissen die daarvoor betalen aan deze website. U krijgt dus geen volledig overzicht. Misschien is een lokale notaris voordeliger, terwijl die niet op deze website staat. De site geeft dus een indicatie van kosten, maar slechts over een deel van de in de markt gehanteerde tarieven.  

De bijkomende kosten

Buiten de kosten van de notaris moet u rekening houden met de kosten voor inschrijving van het testament in het Centraal Testamentenregister. Meestal wordt dat meegenomen in de offerte.

Trefwoorden:

4 Comments

Door Paulus (niet gecontroleerd) op di, 11-9-2018 - 10:41

Exclusief BTW? Dan wordt het tijd dat iedereen dit bedrag terugvraagt bij de heren notarissen. Waarom? Heel simpel. Een offerte voor een testament is een dienst verleend aan een natuurlijk persoon. Een natuurlijk persoon is een consument. Goederen en diensten aan consumenten offreren, behoort inclusief BTW te geschieden. Dus: heren notarissen u verdient een strafrechtelijke boete!

Door Rene (niet gecontroleerd) op ma, 10-9-2018 - 15:45

Ja regel jij je leven maar bij een worsten verkoper.

Door A.J. van Gils (niet gecontroleerd) op ma, 21-12-2015 - 11:56

Pas met deze belangrijke zaken er op dat je zelf aangeeft hoe je je nalatenschap wil geregeld hebben; een goede notaris zal u hierbij de mogelijkheden aanreiken afhankelijk van je specifieke situatie zal de notaris de voor u beste mogelijkheid aanreiken.

Uit bovenstaande is duidelijk dat je een notaris neemt die als deskundig en berouwbar te boek staat; (helaas ook bij de door de kroon benoemde notarissen zit er kaf onder het koren) pas goed op; ga zeker niet naar een HEMA-aanbieding; want goedkoop kan wel eens duurkoop zijn.

Door koen schenau (niet gecontroleerd) op wo, 7-10-2015 - 15:10

Dat kan inmiddels veel goedkoper via de online aanbieders zoals HEMA en NuTestament.nl