Wat kost een testament?

Getty Images

U kunt bij de ene notaris iets goedkoper uit zijn dan bij de ander. Let dus goed op en vergelijk tarieven!

De offerte

Het is verstandig vooraf te informeren hoe de notaris de kosten berekend. Sommige notarissen hanteren een starttarief, anderen een vast bedrag. In dit laatste geval weet u direct waar u aan toe bent. Bij een starttarief kunnen er kosten bijkomen. Dit kunnen kosten zijn omdat u bijzondere wensen heeft of omdat de notaris veel voorwerk moet verrichten.
 
De notaris hoort u in ieder geval een offerte te sturen met daarin de standaard werkzaamheden die vastliggen op grond van zijn wettelijke taak. In de offerte staat welke werkzaamheden bij het kantoor als ´gebruikelijk´ worden aangemerkt en welke als extra of aanvullend worden beschouwd. Er kunnen bijvoorbeeld extra kosten in rekening gebracht worden als er sprake is van een spoedopdracht of als er bijzondere specialisaties nodig zijn.

Kijk voor tarieven bijvoorbeeld op www.degoedkoopstenotaris.nl. Kijk daarbij ook naar de extra's die een notaris in rekening brengt boven op het 'instaptarief'. Gemiddelde richtlijn voor een samenlevingsovereenkomst is ongeveer € 300,--. Een testament kost als€ 400,- (per stuk)

LET OP!

Bedragen zijn vaak exclusief btw.

LET OP!

Goedkoopstenotaris.nl geeft alleen informatie over notarissen die daarvoor betalen aan deze website. U krijgt dus geen volledig overzicht. Misschien is een lokale notaris voordeliger, terwijl die niet op deze website staat. De site geeft dus een indicatie van kosten, maar slechts over een deel van de in de markt gehanteerde tarieven.  

De bijkomende kosten

Buiten de kosten van de notaris moet u rekening houden met de kosten voor inschrijving van het testament in het Centraal Testamentenregister. Meestal wordt dat meegenomen in de offerte.