Wat kost een weekje winterkou?

Dankzij Koning Winter verdwijnen er veel euro's door de schoorsteen, maar hoeveel eigenlijk?

RTL Nieuws meldt dat het een gemiddeld gezin snel 20 euro per week kost om het huis warm te krijgen. En dat is nog een voorzichtige schatting: nu veel mensen de hele dag thuis zijn kan het nog wat duurder uitpakken.

Deze extra kosten voelen we niet direct in de portemonnee: dat komt pas bij de jaar-afrekening die iedereen op een ander moment ontvangt. De meeste mensen betalen een vast maandbedrag en rekenen na een jaar af met de energieleverancier. Bij het vaststellen van dat maandbedrag is vaak rekening gehouden met een aantal dure stookdagen in het jaar. Zo is een deel van deze pijn voor veel mensen al over het hele jaar uitgesmeerd. Tot nu toe was de winter vrij zacht en dat compenseert ook.

Maar dat betekent niet dat al dat extra stoken gratis is. Uitgaande van gemiddelden kost het ongeveer vijf euro om het huis een dag warm te stoken. Stook je 's nachts door, zoals veel mensen nu doen, dan kom je dus snel op 7x5 euro =35 euro extra per week. Maar over het algemeen wordt er 's nachts iets minder hard gestookt, dus met een slag om de arm, schat de Consumentenbond de extra kosten van een week hard stoken op zo'n 20 euro.