Werken met AOW

Vraag van de week

Ik heb recent mijn eerste AOW ontvangen, maar krijg uitnodiging van mijn oude baas om nog wat te komen werken. Heeft het inkomen uit arbeid gevolgen voor mijn AOW of de partnertoeslag-AOW die ik voor mijn vrouw ontvang?

Uw inkomen uit arbeid heeft geen gevolgen voor uw AOW, u krijgt dat bedrag en ook uw pensioen onafhankelijk van andere inkomsten. Wel moet u rekening houden met een naheffing inkomstenbelasting omdat u wellicht in totaal over dit kalenderjaar meer inkomen hebt dan de bovengrens van de eerste belastingschijf (€19.645). U betaalt dan te weinig belasting over het gedeelte dat u boven dit bedrag aan bruto inkomsten hebt en mag een aanslag van de fiscus verwachten.

Partnertoeslag

Iets anders is de partnertoeslag-AOW. Hebben u en uw partner samen meer inkomen dan bruto € 2600 per maand (inclusief AOW), dan wordt de partnertoeslag-AOW met 10 procent gekort. Vanaf januari 2015 ontvangen huishoudens, die samen € 46.000 of meer inkomen hebben exclusief AOW, jaarlijks 25 procent minder partnertoeslag-AOW. In 2018 is de partnertoeslag-AOW dan voor hen vervallen.

Hebt u naast uw AOW en pensioen ook nog inkomen uit arbeid, houdt dan rekening met de belasting en de korting op de partnertoeslag-AOW.

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Rianne (niet gecontroleerd) op do, 5-6-2014 - 19:46

Niks doorwerken na 65 maar lekker van de goede dingen van het leven gaan genieten, zodat jongeren jouw baan kunnen invullen. Er zijn te veel jonge mensen werkeloos en komen daardoor in de problemen. (financiën, echtscheiding enz.) Ik vind het asociaal dat 65 plussers blijven werken (ze zeggen niet voor het geld, maar omdat ze graag werken) maar ga dan vrijwilligerswerk doen.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op zo, 25-5-2014 - 10:44

AOW en pensioen zijn bedoeld als inkomen voor mensen die niet meer werken.
Als je dan toch wilt (door)werken, moet je niet zeuren over de belasting over dat extra inkomen.

Door s Postma (niet gecontroleerd) op vr, 23-5-2014 - 15:01

Nu u gaat werken na uw 65e houdt uw werkgever 19% loon belasting in van uw inkomen.
Als u in het jaar daarop uw belasting formulier moet invullen moet u alle inkomsten (aow, pensioen en loon) bij elkaar optellen. Daardoor komt u in een hogere schijf en moet u nog aardig bij betalen.

Door tonnyS (niet gecontroleerd) op vr, 23-5-2014 - 11:50

als je in nederland na je pensioen werkt wordt je zwaar gestraft ook als je gewoon werkt

Door B.Bakker (niet gecontroleerd) op vr, 23-5-2014 - 10:00

Om te voorkomen dat er te weinig belasting wordt betaald kun je op de loonverklaring aangeven dat er geen rekening moet worden gehouden met de arbeidskorting. Hierdoor betaal je over elke euro belasting. Het teveel betaalde aan belasting kun je dan weer terug halen via een aangifte te doen over het betreffende jaar.

Door F.M.Hazen (niet gecontroleerd) op do, 22-5-2014 - 15:19

De partnertoeslag AOW komt per 01-01-2015 te vervallen voor diegenen die na 1949 zijn geboren!