Zo voorkom je schade door de dooi

Getty Images

Koning Winter vertrekt, maar laat hier en daar nog wel wat sporen na. Door smeltwater kan er veel schade aan woningen ontstaan, daarom ontving verzekeraar Interpolis de afgelopen dagen al honderden claims.

Dat schrijft nu.nl.

Volgens loodgieters en verzekeraars komt er nog meer schade aan, want het smeltwater kan bijvoorbeeld in de nog deels bevroren dakgoten voor schade zorgen. Daar loopt het smeltwater dan alsnog overheen. En kapotgevroren leidingen gaan pas lekken als het water weer gaat stromen.

Interpolis en Independer hebben verschillende tips om de kans op schade aan je huis te beperken:

  • Zorg ervoor dat het water op je dak kan weglopen. Als het sneeuw in één keer wegsmelt terwijl de afvoer van je dakgoot verstopt is, kan er lekkage ontstaan. Kijk of het ijs de afvoer of dakgoot niet blokkeert en probeer dit te ontstoppen.
  • Zet je thermostaat ook 's nachts niet te laag, maar op een iets hogere temperatuur van bijvoorbeeld 15 graden. Op deze manier blijven de leidingen warm genoeg. Zet je radiatoren daarnaast op stand 1, in plaats van helemaal uit.
  • Onverwarmde ruimtes in je huis? Zorg dan voor goede isolatie rond meters, kranen en leidingen. Je kunt bijvoorbeeld relatief goedkope buizen kopen die je over je leidingen schuift, zodat ze minder snel bevriezen.
  • Als je zonnepanelen hebt is het goed om te weten dat je dak door het gewicht van veel sneeuw op de panelen onder druk kan komen te staan. Dit geldt met name voor bedrijfspanden met grote daken en veel panelen.

Wie betaalt de schade?

In principe valt dit onder vorstschade en dus onder opstalverzekering, maar daarbij speelt onderhoud een rol. Als die niet of niet voldoende is geweest kan je alsnog voor (een deel van) de kosten opdraaien. Bijvoorbeeld als er sprake is van een volle dakgoot met bladeren, die daarna pas opvriest en nu voor problemen zorgt. In dat geval kan er sprake zijn van onvoldoende onderhoud. Heb je ook waterschade binnen door een lekkage? Dan valt de schade aan spullen in huis, zoals meubels, onder de inboedelverzekering. In de meeste gevallen hebben mensen een gecombineerde inboedel- en opstalverzekering.

Auteur