10 tips om uw lichaam in vorm te brengen

Heeft u - om wat voor reden dan ook - een tijd niet gesport, dan is het vaak moeilijk om weer in vorm te komen. Volg deze korte, eenvoudige tips voor een gezond en actief leven en u zult verrast zijn hoe snel u weer in vorm bent.

Tip 1: Stel doelen
Stel redelijke doelen voor uzelf. Denk bijvoorbeeld aan:

  • beweeg elke dag minstens 30 minuten
  • probeer 1 kilo per week af te vallen

Wees wel realistisch. U raakt gedemotiveerd van een dieet of trainingsprogramma waarmee u niet de gewenste resultaten behaalt. Stel doelen die klein genoeg zijn om te bereiken, maar uitdagend genoeg om u aan te houden.
Tip 2: Gezonder eten
Als u probeert om weer in vorm te komen, betekent dit niet dat u extreem moet gaan lijnen. U kunt al afvallen door gewoon gezond te eten. Schrijf eens op wat je normaal eet. Vervang uw 'normale' voeding door voedsel met weinig vet, zoals vis, kip, groente, fruit, magere yoghurt en volkoren producten.

Tip 3: Stop met suiker
Bewerkte suikers zorgen ervoor dat vetten makkelijker worden opgeslagen in het lichaam. Deskundigen raden daarom aan zo min mogelijk van deze slechte suikers te gebruiken. Probeer de suiker eens weg te laten uit uw voeding.

Tip 4: Vaker eten
Uw lichaam heeft energie nodig om goed te functioneren. Als u stopt met eten, gaat uw lichaam in de 'hongerstand' en stopt het met calorieën efficiënt te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat u minder gewicht verliest.

De beste manier om gewicht te verliezen en weer in vorm te komen, is overdag om de 3 à 4 uur een kleine maaltijd eten. Dingen als magere yoghurt en een appel kunnen al een maaltijd zijn. Een kipsandwich van volkoren brood met wat sla en mosterd en wortelen is een andere maaltijd.

Vijf tot zes kleine maaltijden per dag (ongeveer 250-350 calorieën per maaltijd) zullen ervoor zorgen dat uw lichaam effectief calorieën verbrandt.

Tip 5: Beweeg
Beweeg zes dagen per week minstens 30-60 minuten per dag. Begin bijvoorbeeld met wandelen, fietsen, lopen op een loopband of zwemmen. Zorg er wel voor dat u zich beweegt met een snelheid die uw hartslag opvoert; dit gebeurt als rustig ademen moeilijker wordt.

Tip 6: Let op wat je drinkt
Bezuinig op de calorieën in dranken. Ongemerkt consumeert u enorme hoeveelheden calorieën door het drinken van frisdrank, wijn en bier. Water drinken in plaats van een blikje cola bespaart al 200 calorieën.

Tip 7: Probeer iets nieuws
Het werkt niet echt motiverend om elke dag dezelfde training te doen. Probeer eens iets dat u nog nooit hebt gedaan! Volg bijvoorbeeld salsalessen, ga tapdansen of neem tennisles. Kies iets waarvan het zweet u uitbreekt én wat u leuk vindt om te doen. Zo houdt u de training langer vol.

Tip 8: Doe krachttraining
Hoe meer spieren u heeft, hoe meer calorieën u verbrandt. Met krachttraining kunt u spieren kweken. Deze training geeft uw spieren ook meer vorm.

Tip 9: Bereid u mentaal voor
Verban de gedachte dat trainen saai is uit uw hoofd! Herinner uzelf aan het goede gevoel dat u krijgt na een training. Lees meer over de voordelen van trainen. Lees de succesverhalen, koop fitnesstijdschriften of kijk op het internet naar de nieuwste fitnessapparatuur.

Tip 10: Geniet van uw succes
Beloon uzelf bij elke mijlpaal die u bereikt. Niet met iets lekkers, maar met een uitje, een nieuwe outfit of een nieuw kapsel.