7 tips tegen verspilling van etenswaren

Niet verspillen begint bij slim kopen

Getty Images

12 procent van al uw boodschappen komt uiteindelijk in de vuilnisbak terecht. Dat kost u per jaar 300 euro. U verspilt zo niet alleen uw zuurverdiende geld, maar ook alle energie die nodig is geweest voor dat eten. Slim inkopen doen is een belangrijke eerste stap om verspilling tegen te gaan.

Niet te veel kopen, niet te veel koken en op een goede manier bewaren. Dat zijn de drie belangrijkste dingen waarmee u verspilling kunt tegengaan. Verspilling die zowel uw portemonnee als het milieu raakt.

Boodschappen in de vuilnisbak
Om eten te maken zijn allerlei belangrijke grondstoffen nodig, en wat dacht u van alle energie die het kost om eten bijvoorbeeld te verpakken, te transporteren en te bereiden? Zonde om dat geld en die energie weg te gooien. En toch doet u dat: Nederlanders gooien zo’n 12 procent van hun boodschappen in de vuilnisbak. Een klein deel daarvan is echt afval, zoals botten van vlees en schillen van aardappels. Een groot deel (zo’n 8 procent) is echter afval dat te vermijden is. Dan gaat het om iets dat u te veel hebt gekocht, te veel hebt gekookt of op een verkeerde manier hebt bewaard.

Producten die vooral (onnodig) worden weggegooid zijn:

• Melk en melkproducten
• Brood, gebak en koek
• Groenten• Aardappelen
• (Vers) fruit• Vlees, vis en vleeswaren
• Rijst en pasta
• Sauzen, oliën en vetten• Kaas
• Snoep en snacks

Door om te beginnen verstandig in te kopen hoeft u niet onnodig eten weg te gooien. Verstandig inkopen gaat prima met de volgende zeven tips:

1. Kijk eerst eens wat u nog in huis heeft
Kijk in de koelkast en in de voorraadkast wat u heeft voordat u boodschappen gaat doen. Zo voorkomt u dat u iets koopt dat u niet nodig heeft.

2. Maak een boodschappenlijstje
Plan uw maaltijden een week vooruit. Bedenk voor hoeveel dagen u boodschappen gaat doen en schrijf op wat u nodig heeft.

3. Koop niet meer dan u nodig heeft
Let op de grootte van de verpakking. Grote verpakkingen zijn in verhouding vaak goedkoper dan kleine, maar als u het niet opmaakt bent u alsnog duurder uit.

4. Let op de houdbaarheidsdatum
Is er een aanbieding en komt u in de verleiding om meer te kopen? Let dan op de houdbaarheidsdatum en vraag u af of u het product op tijd opmaakt, of dat u het kunt bewaren in de vriezer.

5. Ga voorzichtig om met verse producten
Voorkom kneuzingen en beschadigingen, want die versnellen het bederf.

6. Houd vlees, vis en kip apart van ander voedsel
Zorg ervoor dat er geen sappen uit vlees, vis en kip kunnen lekken op ander eten, zoals groente en fruit. Ook dat versnelt het bederf.

7. Houd 'koude' boodschappen koel
Het is belangrijk om koude producten koel te houden onderweg naar huis. Doe diepvriesproducten en gekoelde producten het laatst in uw winkelwagen. Vervoer ze naar huis in een koeltas, eventueel met een koelelement. Leg de producten thuis zo snel mogelijk weer in de koelkast of vriezer. Last in, first out dus.

 

Auteur